ГоловнаСвіт

Ердоган пригрозив скасувати заборону на передвиборний відеоролик своєї партії

Опозиційні партії поскаржилися на порушення прем'єром принципів передвиборної кампанії

Ердоган пригрозив скасувати заборону на передвиборний відеоролик своєї партії
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив "заборонити заборону", накладену виборчими органами на передвиборний відеоролик його партії через "зловживання національною символікою". Про це 20 березня повідомляє Рейтер.

Верховна виборча рада Туреччини заявила, що використання величезного червоного турецького прапора в 90-хвилинному ролику, який показали всі основні телеканали, а також розмістили в інтернет-ЗМІ і соцмережах, порушує принципи передвиборної кампанії, що передує місцевим виборам, призначеним на 30 березня. Скарги щодо відео подали дві основні опозиційні партії, зазначає видання Hurriyet Daily.

"Значить, ми відповімо забороною на заборону", - цитують турецькі ЗМІ слова Ердогана, який напередодні відвідав передвиборний мітинг у місті Текірдаг.

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині розгорівся гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію та заарештувала в цілому понад два десятки людей, в числі яких відомі бізнесмени і високопоставлені політики з близького оточення Ердогана. Голова уряду відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських і суддів.

Сам Ердоган звинуватив у всіх цих подіях свого колишнього соратника, ісламського проповідника Фетуллу Гюлена, який проживає в США. На думку глави турецького уряду, Гюлен створив у Туреччині паралельну систему управління державою, що складається з судів, поліції та прокуратури, в яких працюють виключно його прихильники.

30 березня в Туреччині мають відбутися місцеві вибори, які Партія справедливості і розвитку, що очолює Ердоган, вперше за десятиліття може програти. Так, рейтинги опозиції в Туреччині продовжують зростати. Особливо тривожна для правлячої партії тенденція спостерігається в Стамбулі. Турецькі аналітики говорять, що втрата Стамбула для Ердогана, в минулому - мера цього міста, може стати найпотужнішим політичним і репутаційним ударом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram