ГоловнаСвіт

Китай закликав до стриманості щодо ситуації навколо України

Пекін не став коментувати референдум про статус Криму

Китай закликав до стриманості щодо ситуації навколо України

Заступник міністра закордонних справ КНР Лі Баодун 17 березня повторив заклик офіційного Пекіна до спокою і стриманості щодо ситуації навколо України, проте не став коментувати референдум про статус Криму, який відбувся 16 березня. Про це повідомляє Рейтер.

За словами Баодуна, єдиним виходом із кризи в Україні є політичне рішення.

"Ми дуже пильно стежимо за ситуацією в Україні, - сказав дипломат, коли його запитали про референдум у Криму. - Ми сподіваємося, що всі сторони зможуть проявити стриманість, щоб запобігти ескалації ситуації. Єдиний вихід - політичне рішення".

Раніше Китай заявив, що введення санкцій проти Росії - його близького дипломатичного союзника і економічного партнера - є найгіршим способом вирішення конфлікту.

Як зазначає Рейтер, наразі Пекін не виявляв особливого інтересу до конфлікту між Росією й Україною, як і до багатьох інших міжнародних криз. Водночас, влада КНР говорить, що хотіла б продовжувати розвивати "дружню співпрацю" з Україною, і поважає її незалежність і територіальну цілісність.

У суботу, 15 березня, коли Росія наклала в Радбезі ООН вето на проект резолюції, який визнає референдум в Криму 16 березня нелегітимним, Китай був єдиним членом-країною РБ, який утримався. Ще 13 членів проголосували "за".

При цьому Китай, який виступає проти ідеї референдумів у суперечливих регіонах, щоб уникнути прецедентів в таких місцях, як Тибет, дав зрозуміти, що в цілому розуміє позицію Росії щодо України й сказав, що це пов'язано з "історичними причинами".

Окрім того, після того, як промосковського президента України Віктора Януковича усунули від влади, китайські ЗМІ висловлювали симпатію Росії.

Згідно з редакційною статтею популярного китайського таблоїду Global Times, який публікує офіційне друковане видання ЦК КПК "Женьмінь жибао", останні події в Україні є "кольоровою революцією проти Росії за підтримки Заходу".

"Втручання Заходу в кризу в Україні зіпсувало ситуацію в регіоні, і Росії не могла не реагувати", - говорить стаття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram