ГоловнаСвіт

США вдвічі збільшать число винищувачів у Прибалтиці

Літаки розпочнуть свою місію в Прибалтиці до кінця тижня

США вдвічі збільшать число винищувачів у Прибалтиці
Фото: syria.t30p.ru

США більш ніж удвічі збільшать число своїх винищувачів, задіяних у місії НАТО з охорони повітряного простору Прибалтики. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на високих посадовців у Пентагоні.

Нагадаємо, в середу, 5 березня, міністр оборони США Чак Хейгел оголосив про плани Пентагону розширити військову співпрацю з прибалтійськими країнами та Польщею. За його словами, цей крок пов'язаний з "російської інтервенцією в Україну". Він, зокрема, сказав, що буде розширено участь ВПС США в патрулюванні повітряного простору цих країн, проте не став називати число літаків, які скерують у Прибалтику та Польщу.

Джерела агентства повідомили, що до місії з охорони повітряного простору Прибалтики долучаться шість американських винищувачів F-15, а також літак-заправник KC-135. Наразі небо над Прибалтикою захищають чотири винищувачі F-15 ВПС США. Повідомляють також, що додаткові літаки розпочнуть свою місію в Прибалтиці до кінця цього тижня.

Зараз Естонія, Латвія і Литва не мають власних боєздатних ВПС, тому повітряний простір цих країн уже десять років патрулюють ВПС країн-членів НАТО.

5 березня генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що Північноатлантичний альянс перегляне "весь спектр" співпраці з Росією у зв'язку політикою Москви щодо України, зокрема спільну місію зі знищення сирійської хімічної зброї. Російська сторона ж звинуватила НАТО в застосуванні до РФ "стандартів холодної війни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram