ГоловнаСвіт

Радикальні ісламісти почали відступ з півночі Сирії

Бойовики готуються до протистояння з ворожим сирійським угрупованням

Радикальні ісламісти почали відступ з півночі Сирії
Сирийские исламисты
Фото: EPA/UPG

Радикальне угруповання "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ) почала відступ з півночі Сирії на схід країни. Про це 28 лютого повідомляє агентство AFP, посилаючись на правозахисну організацію "Сирійський центр моніторингу дотримання прав людини" (SOHR).

Таким чином, бойовики ІДІЛ покинули місто Аазаз в провінції Алеппо, села Дейр-Джамал і Кафін і низку інших населених пунктів. Через те, що на півночі Сирії позиції угруповання найслабші, в SOHR вважають, що ісламісти готуються до нападу з боку іншого повстанського угруповання, "Фронту Аль-Нусра". Для цього ІДІЛ збирає сили на сході країни.

Раніше цього тижня угруповання "Фронт Аль-Нусра", офіційний представник "Аль-Каїди" в країні, висунуло ІДІЛ ультиматум. "Фронт", зокрема, зажадав, щоб представники ворожого руху постали перед ісламським судом. При цьому "Аль-Нусра" заявила про намір повністю витіснити рух із Сирії, якщо ІДІЛ не виконає цю умову протягом п'яти днів.

"Фронт Аль-Нусра" звинувачує ІДІЛ у вбивстві одного з лідерів "Аль-Каїди", Абу Халеда аль-Сурі, яке сталося 23 лютого в Алеппо. Представник цієї терористичної організації працював з повстанцями, близькими до "Фронту", і неодноразово звинувачував ІДІЛ в тому, що бойовики угруповання заважають опозиції боротися з урядом Башара Асада.

Сутички між помірними повстанськими угрупованнями і радикальними ісламістами тривають з початку січня 2014 року, переважно на півночі і сході Сирії. Жертвами протистояння стали вже кілька тисяч чоловік.

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. За інформацією правозахисників, жертвами конфлікту стали вже понад 130 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram