ГоловнаСвіт

Назарбаєв ініціював перейменування Казахстану

Країні не подобається, що її плутають із Пакистаном і з Афганістаном

Назарбаєв ініціював перейменування Казахстану
Фото: EPA/UPG

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував перейменувати країну.

Цю тему, як повідомляє Tengrinews, він порушив під час відвідин Інтелектуальної школи Атирау і зустрічі з представникам громадськості.

"У назві нашої країни є закінчення "стан", як і в інших держав Центральної Азії. Водночас іноземці виявляють інтерес до Монголії... При цьому в її назві немає закінчення "стан", - пояснив президент. Можливим варіантом назви країни він назвав поєднання "Қазақ єлі" ("Казахський народ").

"Можливо, з часом варто розглянути питання переходу до назви "Қазақ єлі" для нашої країни, але перш слід обов'язково обговорити це з народом", - підсумував голова республіки.

Раніше в Казахстані вже висловлювали пропозиції про перейменування країни, проте офіційної підтримки вони не отримували. 2010 року, зокрема, націонал-патріоти на курултаї (вічі) постановили, що країна повинна називатися Казахською державою. За інформацією "Радіо Азаттик" (місцева служба "Радіо Свобода"), також пропонували перейменувати її в Казахію.

2013 року на сайті Onlinepetition з'явилося звернення із закликом перейменувати Казахстан у "Қазақ єлі" або Қазақ Республікаси (Казахська Республіка). "Нас часто плутають із країнами Південної Азії, тобто з Пакистаном і Афганістаном, - писав автор петиції. - Скільки б ми не отримували перемог на світових аренах... співзвуччя із названими державами (саме із "стан") псує всю загальну картину про нашу Батьківщину". Нова назва, як вважав він, допоможе залученню туристів та інвесторів.

Нинішню назву - Республіка Казахстан - закріплено в конституції країни, ухваленій після розпаду СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram