ГоловнаСвіт

Автономний регіон Гагаузія в Молдові підтримав вступ у МС

Регіон готовий стати незалежною країною в разі втрати Молдовою незалежності

Автономний регіон Гагаузія в Молдові підтримав вступ у МС

Автономний регіон Гагаузія, на півдні Молдови, підтримав вступ до Митного союзу з Росією. Про це 3 лютого повідомляє Gagauzlar.md.

За словами голови місцевого виборчкому Валентина Лісніка, згідно з попередніми підсумками референдуму, на якому обговорювали можливість вступу до МС, за вступ у союз із РФ висловилися 68,1 тисячі осіб - 98,47% виборців.

Інше питання, яке виносили на всенародне обговорення, а саме - прийняття закону про "відкладений статус незалежності Гагаузії" - можливість виходу автономного регіону зі складу Молдови, якщо остання втратить незалежність - також підтримала абсолютна більшість тих, хто проголосував - 98,9% виборців. При цьому, за даними РИА Новости, явка на референдумі становила більш ніж 70%.

Референдум у Гагаузії пройшов у неділю, 2 лютого. Ініціатором всенародного обговорення виступила місцева влада. При цьому керівництво Молдови намагалося перешкодити проведенню плебісциту і домоглося, щоб суд заздалегідь визнав його незаконним. У зв'язку із цим Гагаузію позбавили можливості профінансувати його з місцевого бюджету. Проте референдум усе ж провели коштом пожертв: повідомляють, що надати необхідні кошти погодився російський бізнесмен, виходець із Гагаузії Юрій Якубов.

У рамках плебісциту жителям Гагаузії було запропоновано вибрати між курсом на вступ у МС і входженням у ЄС. Ця частина референдуму заздалегідь була заявлена як "консультативна", а інша ж частина - про можливість виходу зі складу Молдавії - як "законодавча".

Натомість нинішня влада Молдови дотримуються курсу на інтеграцію в Євросоюз. Наприкінці минулого року вона підписала угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Жителям Молдови на цьому тлі пообіцяли безвізовий режим з європейськими країнами. Можливість вступу до МС із РФ у Молдові підтримує, зокрема, ліва опозиція. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram