ГоловнаСвіт

Верховний суд РФ ухвалив звільнити Лебедєва

Співвласник компанії ЮКОС провів в ув'язненні понад 10 років, його термін минав 2 травня 2014 року.

Верховний суд РФ ухвалив звільнити Лебедєва
Фото: gzt.ru

Російський суд останньої інстанції пом'якшив вирок і постановив, слідом за Михайлом Ходорковським, звільнити після 10 років ув'язнення його партнера з ЮКОСу Платона Лебедєва, залишивши за ними борг у 17 мільярдів рублів.

Згідно з повідомленням, суддя Петро Сєрков зачитав рішення суду, згідно з яким Лебедєва звільнено від покарання за одним з епізодів 1995 року, оскільки минув термін давності, а сам термін скорочено з 10 років 10 місяців до фактично відбутого - 10 років 6 місяців і 22 днів, повідомляє кореспондент РАПСІ із зали суду.

Лебедєв може вийти на волю вже сьогодні, повідомив його адвокат Володимир Краснов. У прес-бюро ФСВП повідомили, що колишній керівник МФО "Менатеп" Платон Лебедєв вийде на волю, щойно рішення суду надійде в колонію. Зараз Лебедєв перебуває в колонії міста Вельськ Архангельської області.

Окрім цього, президія Верховного суду РФ у четвер відмовився скеровувати на перегляд обидві "справи ЮКОСу", що їх правозахисники вважають політично мотивованим переслідуванням з метою заволодіти колись найбільшою нафтовою компанією країни. Активи ЮКОСу дісталися державній компанії "Роснефть", яку очолює давній соратник президента Російської Федерації Володимира Путіна Ігор Сєчін.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2010 року Михайло Ходорковський і Платон Лебедєв отримали 13,5 років колонії загального режиму за другою кримінальною справою. Суд визнав їх винуватими в розкраданні нафти в дочірніх компаній ЮКОСу та у відмиванні грошей на суму близько 30 млрд доларів. У грудні 2013-го Ходорковського звільнили за амністією, а Лебедєв, відбувши термін ув'язнення, мав вийти на свободу в травні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram