ГоловнаСвіт

США запросили М'янму на військові навчання

Критики вважають, що Вашингтон надто поспішає з відновленням військових відносин з Бірмою.

США запросили М'янму на військові навчання
Фото: markych.livejournal.com

Сполучені Штати запросили М'янму (Бірму) на найбільші в світі багатонаціональні військові навчання, що є потужним символічним жестом щодо країни, в якій порушувалися права людини, а також свідчить про її зближення із Заходом.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на джерела серед учасників навчань.

Таким чином, представники М'янми зможуть спостерігати за навчаннями Cobra Gold, в яких беруть участь тисячі американських і тайських військовослужбовців, а також учасники з інших азіатських країн.

"Це значний і символічний жест, який показує, що зближення набирає обертів", - заявив Крістофер Робертс, експерт з безпеки Національного університету Австралії.

"Запрошення є частиною ретельно вивіреної співпраці з військовими М'янми під егідою гуманітарного діалогу", - повідомили джерела агентства, маючи на увазі, що це є одним із найбільш сміливих кроків у бік нового напівцивільного уряду М'янми після 49 років військового правління.

Це запрошення також розглядається як перший крок на шляху до військової співпраці США і М'янми, яка завершилася 1988 року, коли солдати, щоб розігнати натовп, відкрили вогонь по демонстрантах-демократах. Жертвами інциденту стали тисячі людей, також була заарештована лідер опозиції М'янми Аун Сан Су Чжі.

За словами джерел, запрошення М'янмі надійшло після інтенсивного лобіювання з боку Таїланду. Проте це може спровокувати звинувачення на адресу Вашингтона за його занадто стрімкі спроби реабілітувати відносини з країною, армію якої неодноразово звинувачували в порушеннях прав людини в таких етнічних регіонах, як Качин, де десятки тисяч людей стали вимушеними переселенцями. Як повідомила міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch у червні, біженці втікали від примусової праці, насильства і вбивств з боку військовослужбовців М'янми.

"Військові М'янми продовжують вчиняти військові злочини і злочини проти людяності. Вражаюче, що Сполучені Штати запрошують їх на військові навчання", - зазначив Марк Фарманер, директор правозахисної групи Burma Campaign UK.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram