ГоловнаСвіт

Стала відома справжня причина смерті Каддафі

Правозахисники спростували офіційну версію лівійської влади.

Стала відома справжня причина смерті Каддафі
Фото: EPA/UPG

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) до річниці вбивства Муаммара Каддафі оприлюднила нові докази звірств революціонерів.

У 50-сторінковій доповіді "Смерть диктатора: кривава помста в Сирті" (Death of a Dictator: Bloody Vengeance in Sirte) зазначається, що лівійська влада не виконала свою обіцянку розслідувати обставини смерті глави Джамахірії, його сина Мутассіма і десятків їх страчених прихильників.

За даними HRW, після того як Каддафі і члени його конвою з півсотні машин були захоплені в полон, їх піддали жорстоким знущанням. 66 прихильників диктатора, затриманих разом з ним, були пізніше страчені, пише ZN.UA.

За словами директора з надзвичайних ситуацій в HRW Пітера Букеерта, результати розслідування ставлять під сумнів заяви нової влади про те, що Каддафі загинув нібито від випадкової кулі в перестрілці. Серед найсерйозніших доказів факту умисного вбивства повстанцями прихильників Каддафі - відео, зняте камерою мобільного телефону, на якому показані кадри знущань над полоненими. Їх посадили біля бетонної стіни, допитували, били і принижували, а потім розстріляли біля готелю Mahari в Сирті. За даними HRW, щонайменше 17 затриманих, яких можна роздивитися на ролику, були пізніше страчені.

Згідно з нормами міжнародного права, вбивство захоплених в полон вважається військовим злочином, і лівійська влада зобов'язана розслідувати його і покарати винуватих.

Правозахисники вивчили велику кількість відеозаписів, зроблених опозиціонерами на камери стільникових телефонів і викладених в Інтернет. На деяких роликах відображено момент полонення лівійського диктатора. Відеоматеріали показують, що главу Джамахірії було захоплено живим, стікаючим кров'ю - очевидно, він отримав велику рану голови від осколка гранати, кинутої його власними охоронцями, які намагалися чинити опір повстанцям. На одному з роликів видно, як повстанці волочать Каддафі по землі, а один з них завдає йому сильний удар багнетом в сідниці. Того самого дня було оголошено про смерть Каддафі в шпиталі, куди його доставили нібито з пораненням від випадкової кулі. Однак на ролику видно, що коли напівголого диктатора садять у машину, щоб везти в лікарню, він вже не подає ознак життя.

Представники HRW вже повідомили лівійську владу про результати розслідування і, зокрема, повідомили імена командирів повстанців, які віддали наказ розстріляти полонених, але жодних заходів щодо командирів вжито не було. На думку експертів, доповідь загрожує ще більше погіршити репутацію керівництва Лівії в очах Заходу, катастрофічно підірвану нещодавнім убивством посла США Крістофера Стівенса в Бенгазі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram