ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

У США скорочується держфінансування програм медстрахування

Уряд гарантує 90-відсоткове покриття вартості страхового поліса для бідного населення.

У США скорочується держфінансування програм медстрахування
Фото: prousa.ru

 У США, намагаючись подолати бюджетний дефіцит, місцеві органи влади скорочують фінансування програм медичного страхування для пенсіонерів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Усе більше штатів і окремих міст відмовляються або зменшують фінансування медичного страхування для пенсіонерів. Фінансування, завдяки якому рахунки більшості держслужбовців за медичне обслуговування повністю оплачені, є непосильним тягарем для місцевих бюджетів. А оскільки медичне страхування, як правило, не має міцного правового захисту, владі найпростіше урізати саме цю частину витрат.

Відтак мільйонам держслужбовців доведеться виділяти тисячі доларів на непередбачені витрати на охорону здоров'я.

"Через 20 років цю пільгу матиме дуже мало людей", - зазначає Денніс М. Дейлі, викладач державного управління в Університеті штату Північна Кароліна в Ролі.

Зокрема, у червні влада штату Іллінойс ухвалила закон, який передбачає виплату чималої суми за раніше безкоштовні страхові поліси для пенсіонерів. Так штат планує заощаджувати $800 млн на рік. Понад 77% із приблизно 19 млн працівників цього американського штату, а також місцеві органи влади на початку 2012 року виступали за надання пенсіонерам безкоштовного страхового поліса. Згідно з даними дослідження Фонду сім'ї Кайзера (Kaiser Family Foundation), який переважно працює з проблемами охорони здоров'я в США, це різко контрастує із ситуацією в приватному секторі, де роботодавці оплачують пенсійні видатки на охорону здоров'я лише чверті своїх працівників.

Зростання витрат на охорону здоров'я, збільшення податків і не спонсоровані пенсійні зобов'язання, через які багато міст перебувають на межі банкрутства, змусили владу штатів і міст переосмислити свою політику. Багато хто з них підвищив пенсійний вік, скоротив видатки на охорону здоров'я для пенсіонерів, а також відмовився від оплати таких витрат для їхніх сімей. Подекуди вони повністю відмовилися від фінансування медстрахування.

"Я не думаю, що місцеві органи влади хочуть образити працівників чи пенсіонерів і зменшити фінансування, але вони намагаються збалансувати це з проблемою зниження доходів. Вони повинні обирати між наданням основних послуг для громадян і пільгами для робітників", - наголошує Вільям Сейнтамур, голова дослідницької групи Cobalt Community Research, що відстежує зміни в соціальній та економічній політиці США.

Нагадаємо, кандидат у президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні, який раніше закликав до скасування закону про охорону здоров'я (Obamacare), запропонованого адміністрацією президента Барака Обами 2010 року, не раз заявляв, що йому подобаються ключові частини Obamacare і він планує зберегти їх після того, як займе президентську посаду.

Тим часом Obamacare - це обов'язкове медичне страхування громадян. Оплачують страхування або самі громадяни, або їхні роботодавці, або уряд штату. У разі відмови від купівлі поліса американці повинні заплатити штраф у розмірі 2,5% свого доходу. Таким чином, незважаючи на агресивні умови, Білий дім пішов назустріч незастрахованим біднякам, чий річний дохід на 4 членів сім'ї становить не більш ніж $88 тисяч на рік, гарантувавши їм майже 90-відсоткове покриття вартості страхового поліса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram