ГоловнаСвіт

Іран: безпілотник довів уразливість Ізраїлю

Ізраїльські чиновники припускають, що раніше збитий літальний апарат було запущено рухом "Хізбалла".

Іран: безпілотник довів уразливість Ізраїлю
Пусковая установка в окрестности Сдерота, вхдящая в систему "Железный купол"
Фото: wikipedia.org

Заступник командира іранського військового формування "Корпус Вартових Ісламської революції" (КВІР) Джамалуддін Аберуманд заявив, що вторгнення безпілотного літака в повітряний простір Ізраїлю у вихідні дні продемонструвало слабкість ізраїльської ППО.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, в суботу ізраїльські ВПС збили невеликий безпілотний літальний апарат, який незаконно увійшов в суботу в повітряний простір Ізраїлю на півдні країни. Походження повітряного судна залишається невідомим.

За словами Аберуманда, інцидент продемонстрував, що ізраїльська система ПРО "Залізний купол" "не працює і не має необхідного потенціалу".

Система "Залізний купол", побудована за спільного фінансування з США, призначена для перехоплення ракет і снарядів ближнього радіусу дії, а не літака, що здійснює повільний політ. За даними Пентагону, система успішно перехопила понад 80% цілей в березні, коли близько 300 ракет і мінометних снарядів було випущено по південній частині Ізраїлю.

За словами прес-секретаря ізраїльської армії Авіталь Лейбовича, безпілотник було вперше помічено над Середземним морем, неподалік від сектору Гази на заході Ізраїлю. Ізраїльський військовий літак збив його над лісом поруч з окупованим Західним берегом.

Проте член ізраїльського парламенту і колишній прес-секретар армії Мірі Регев написав у Twitter, що літальний апарат був "іранським безпілотником, який запустила "Хізбалла", маючи на увазі ліванський шиїтський рух, який воював з Ізраїлем 2006 року. Міністерство оборони Ізраїлю не підтвердило це інформацію.

Аберуманд натякнув, що безпілотник було створено Іраном для "психологічної операції" в Ізраїлі, але не підтвердив і не спростував цю інформацію.

"У сіоністського режиму (Ізраїлю) багато ворогів", - заявив він.

Рух "Хізбалла" щонайменше один раз направляв безпілотний літальний апарат в повітряний простір Ізраїлю. А 2010 року ізраїльський військовий літак збила безпілотна повітряна куля в Негеві, неподалік від АЕС "Дімона".

Нагадаємо, Ізраїль пригрозив розбомбити іранські ядерні об'єкти, оскільки вважає, що ядерна програма Тегерана спрямована на створення зброї масового ураження. Іран у свою чергу відкидає звинувачення, стверджуючи, що його ядерна програма носить мирний характер, проте готовий завдати у відповідь удару у разі нападу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram