ГоловнаСвіт

США сподіваються уникнути ескалації конфлікту між Туреччиною і Сирією

Турецький прем'єр назвав обстріл з боку Сирії "фатальною помилкою".

США сподіваються уникнути ескалації конфлікту між Туреччиною і Сирією
Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати висловили сподівання, що прикордонний конфлікт Туреччини із Сирією не загостриться ще більше, але підтримали право Туреччини, свого союзника по НАТО, захищати себе від агресії з боку внутрішнього збройного конфлікту в Сирії.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Державний департамент США заявив, що рішення Туреччини відкрити вогонь по сирійській території у відповідь на інцидент на кордоні, де в середу, 3 жовтня, внаслідок влучання артилерійських снарядів загинули п'ять людей і 10 отримали поранення, є обґрунтованим.

Прес-секретар Пентагону Джордж Літтл заявив журналістам: "Ми сподіваємося, що це не переросте в більший конфлікт. Ми сподіваємося, що ситуація деескалується".

Літтл зазначив, що США покладають провину за інцидент на уряд президента Сирії Башара Асада.

"Ми обурені діями сирійського уряду на турецькому кордоні. Ми підтримуємо наших турецьких союзників", - наголосив Літтл.

Нагадаємо, внаслідок удару Туреччини по Сирії загинули кілька сирійських солдатів. При цьому турецький парламент дозволив уряду проводити військові операції на території Сирії в разі потреби.

"Ми спираємося на те, що турки відповіли. Турецький парламент також дозволив уряду реагувати надалі, якщо будуть схожі порушення турецького суверенітету", - заявила прес-секретар Державного департаменту США Вікторія Нуланд.

"На наш погляд, відповідь Туреччини була адекватною, вона також мала зміцнити стримувальний ефект, щоб такі інциденти не повторювалися, і це було пропорційно", - сказала Нуланд журналістам.

За словами заступника прем'єр-міністра Туреччини Бешира Аталая, у четвер, 4 жовтня, Сирія через ООН перепросила за мінометний вогонь і заявила, що інцидент більше не повториться. Тим часом турецький прем'єр Тайїп Ердоган заявив, що випробування стримувального потенціалу Туреччини є "фатальною помилкою", попередивши так Дамаск про можливі наслідки обстрілу.

"Ми не зацікавлені у війні, але ми недалеко від неї. Цей народ став таким, яким він є сьогодні, пройшовши через міжконтинентальні війни", - заявив Ердоган у Стамбулі, звертаючись до турецьких громадян.

Обстріл з боку Сирії став найсерйознішою ескалацією напруження між двома сусідами відтоді, як сирійські війська збили турецький винищувач у червні цього року. Він також свідчить про зростання ризику глибшого конфлікту, тоді як у Сирії триває 18-місячне антиурядове повстання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram