ГоловнаСвіт

Влада М'янми робить крок назустріч Заходу

Рішення про амністію може зміцнити зв'язки між Нейп'їдо і Вашингтоном.

Влада М'янми робить крок назустріч Заходу
Фото: EPA/UPG

Влада М'янми в понеділок зробила крок назустріч Заходу, оголосивши амністію для 514 ув'язнених, що може сприяти зміцненню зв'язків уряду країни з Вашингтоном.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Хоча з оголошення на державному телебаченні не було зрозуміло, чи були серед звільнених політичні в'язні, дві опозиційні групи, які стежили за долею дисидентів у М'янмі, заявили, що помилування отримали близько 90 політв'язнів. Так, генеральний секретар тайської групи "Асоціація сприяння політв'язням" (AAPP) Бо Чжі заявив у вівторок, що його група отримала інформацію про звільнення 88 політичних ув'язнених. Ba Міо Тхейн із групи "Свободу політичним в'язням" заявив, що амністію отримали 84 дисиденти, в тому числі 24 буддистських монахи.

Своєю чергою, представник головної опозиційної партії країни - Національної ліги за демократію (НЛД) - зазначив, що, ймовірно, під вартою більше не залишилося політв'язнів.

"Ми оптимістично вважаємо, що це всі політичні в'язні, які були під вартою

", - заявив журналістам представник НЛД Наїн Наїн.

Рішення про амністію пов'язують із майбутнім візитом президента М'янми Тейна Сейна в США. Державний департамент США заявив, що американські чиновники зустрінуться з колишнім генералом військової хунти в кулуарах Генеральної асамблеї ООН наступного тижня. Крім того, амністія збігається з візитом у США опозиційного лідера та лауреата Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжи.

Сполучені Штати неодноразово закликали уряд М'янми оголосити амністію для всіх дисидентів як попередню умову для подальшої економічної співпраці, в тому числі для скасування заборони на імпорт продукції, виробленої в М'янмі, яку було запроваджено у відповідь на порушення військовим режимом прав людини.

Нагадаємо, 2011 року до влади у М'янмі після п'ятдесяти років військового правління прийшов цивільний уряд, після чого почалися масштабні демократичні перетворення. Так, у травні-липні того ж року амністію отримали близько 700 політв'язнів. Окрім того, після того, як у квітні 2012 року Су Чжі пройшла в парламент, країни Заходу почали скасовувати санкції щодо М'янми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram