ГоловнаСвіт

Путін спробує себе в ролі ватажка журавлиному зграї

Президент вкаже птахам маршрут перельоту.

Путін спробує себе в ролі ватажка журавлиному зграї
Фото: EPA/UPG

Перед самітом АТЕС у Владивостоці президент Росії Володимир Путін заїде на Ямал, щоб узяти участь в експедиції з порятунку рідкісних журавлів стерхів.

Про це в середу, 5 вересня, пишуть "Ведомости" з посиланням на організаторів експедиції і співробітників адміністрації президента.

Путін візьме участь у проекті "Політ надії", в рамках якого спробує себе в ролі пілота дельтаплана. Він полетить на чолі зграї стерхів, вирощених у неволі, щоб показати їм маршрут перельоту.

Стерхів вирощують в Окському державному природному біосферному заповіднику (Рязанська область), а потім транспортують.

Учасник проекту, пілот Дмитро Волгін, повідомив, що Путін проходив спеціальну підготовку до польотів на дельтаплані. Цю інформацію підтвердив і прес-секретар президента Дмитро Пєсков, відмовившись повідомляти подробиці. Водночас автори й учасники проекту "Політ надії" наголошують, що на перебіг заходу може вплинути низка чинників, зокрема погода. Коли конкретно відбудеться політ президента на дельтаплані, не уточнюють. У п'ятницю, 7 вересня, Путіну належить відкрити пленарне засідання саміту АТЕС.

Раніше про намір Путіна взяти участь у проекті з порятунку стерхів заявила головний редактор видавничого дому та журналу "Навколо світу" Маша Гессен. Вона повідомила, зокрема, що глава видавничого дому попросив її видання висвітлити поїздку Путіна. Відмова зробити це, за словами Гессен, стала причиною її звільнення з "Навколо світу". Вона зазначила, що "Навколо світу" мав намір писати про стерхів, не згадуючи при цьому президента Росії. "Експедиції за участю Путіна мають свою специфіку - достатньо згадати порятунок тигрів або пошуки амфор", - пояснила Гессен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram