ГоловнаСвіт

Учені з'ясували батьківщину індоєвропейських мов

Дослідники розглядали так звані когнати - однокореневі слова, що мають спільне походження і схоже звучання.

Учені з'ясували батьківщину індоєвропейських мов
Генеалогическое древо индоевропейских языков
Фото: Lenta.ru

Міжнародна група лінгвістів і біологів з'ясувала, що батьківщиною індоєвропейських мов є Анатолія.

Дослідження очолив біолог Квентін Аткінсон з університету Окленда в Новій Зеландії. Для аналізу індоєвропейських мов учені застосували методи, розроблені для вивчення еволюції видів. Дослідники проаналізували лексичний запас 103 індоєвропейських мов і дані про їхнє географічне поширення й історичний розвиток.

Учені розглядали так звані когнати - однокореневі слова, що мають спільне походження і схоже звучання у двох або більше мовах. Когнатами зазвичай є слова, що зазнають найменше змін протягом еволюції мов (займенники, назви частин тіла і позначення родинних стосунків). Порівнюючи число когнатів у різних мовах, учені змогли оцінити ступінь їх спорідненості, уподібнюючи так когнати до генів, а відмінності когнатів - до мутацій.

Далі дослідники використовували історичні дані про ймовірний час дивергенції мов. Наприклад, вважається, що мови романської групи почали відділятися від латині 270 року, коли імператор Авреліан вивів римських колоністів із провінції Дакія.

Окрім того, вчені використовували інформацію про сучасне географічне поширення мов.

Поєднавши всі ці дані, дослідники запропонували комп'ютеру побудувати еволюційне древо індоєвропейських мов на підставі двох гіпотез: анатолійської та курганної. Порівнявши отримані дерева, дослідники виявили, що "анатолійське" дерево є найбільш імовірним із погляду статистики.

Реакція колег на роботу групи Аткінсона була неоднозначною. На думку багатьох учених, порівняння лінгвістичної еволюції з біологічною неприйнятне, тому що вони мають різні механізми. Інші дослідники повважали використання біологічних методів цілком виправданим, але розкритикували групу за те, що вона не перевірила третю гіпотезу походження індоєвропейських мов: балканську.

Індоєвропейська мовна сім'я є найпоширенішою у світі: мовами цієї групи розмовляють 2,5 мільярда осіб. Існують дві основні гіпотези походження індоєвропейських мов: курганна й анатолійська. Згідно з курганною гіпотезою, найбільш популярною у лінгвістів та істориків, прабатьківщина індоєвропейських мов знаходилася в причорноморських степах. Альтернативні анатолійська та балканська гіпотези припускають, що носії індоєвропейських мов розселялися, відповідно, з Анатолії або з Балканського півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram