ГоловнаСвіт

США розширять систему ПРО біля кордонів Китаю

Офіційний Пекін наразі прямо не прокоментував намірів американців у галузі розвитку Тихоокеанської протиракетної оборони.

США розширять систему ПРО біля кордонів Китаю

Сполучені Штати готують суттєве розширення можливостей своєї системи ПРО в Азіатсько-тихоокеанському регіоні.

Згідно з цією інформацією, Пентагон розглядає можливість спорудити ланцюг із сучасних радарів ПРО X-Band від півночі Японії, через її південні острови, до Філіппін. Ці радари будуть з'єднані з пусковими ракетними установками і кораблями, також оснащеними радарами та ракетами-перехоплювачами. Разом вони повинні утворити єдину систему, що дозволяє успішно перехоплювати балістичні ракети.

Американські офіційні особи, розповідаючи про необхідність створення такої системи, зазвичай вказують на ракетну небезпеку від Північної Кореї. Однак експерти, опитані виданням, одностайні, що Пентагон має ще одну стратегічну мету - стримування Китаю.

Особливо непокоять американських генералів і адміралів китайські балістичні ракети середньої дальності, здатні вкрай точно вражати кораблі ВМС США на значній відстані. Зараз на озброєнні Народно-визвольної армії Китаю перебуває від 1000 до 1200 таких ракет.

Радари раннього попередження про ракетний напад X-Band повинні стати віссю системи ПРО в регіоні. Один такий радар із 2006 року вже працює на півночі Японії, ще один розміщено на кораблі, який базується в Перл-Харборі, але який виходить на чергування біля берегів Кореї та Китаю. США ведуть переговори про будівництво третього X-Band на одному з островів півдня Японії, імовірно - на Окінаві. Окрім того, ще один радар може з'явитися на Філіппінах.

Така мережа зможе гранично швидко і точно відстежувати ракетні запуски на всьому Корейському півострові і на значній частині території Китаю.

Військові експерти все ще сперечаються, чи зможе така система впоратися з масованим запуском китайських балістичних ракет. Більшість вважає, що навіть планованих американських можливостей для цього буде недостатньо, однак обмежену кількість ракет ПРО таки зможе перехопити. Крім того, створювану систему можна буде модернізувати і розширити, щоб її можливості суттєво зросли.

Офіційний Пекін наразі не прокоментував намірів американців у галузі розвитку Тихоокеанської ПРО. Однак МЗС КНР днями висловив надію, що США "будуть уважними до проблеми підтримання глобальної стабільності та регіонального стратегічного балансу, не порушуватимуть стратегічної взаємодовіри між усіма зацікавленими сторонами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram