ГоловнаСвіт

У Росії збудують новий атомний криголам

Передбачають, що судно спустять на воду 30 грудня 2017 року.

У Росії збудують новий атомний криголам
Фото: sdelanounas.ru

"Атомфлот" і "Балтійський завод" підписали договір про будівництво головного атомного криголама нового покоління. Свої підписи під документом поставили керівники обох підприємств. Передбачають, що судно спустять на воду 30 грудня 2017 року.

Конкурс на будівництво нового атомного криголама було оголошено 29 червня. Вартість проекту становить близько 37 мільярдів рублів. Потужність криголамного реактора сягне 60 МВт. Судно може отримати назву "Арктика".

Від попереднього покоління криголамів новий атомохід буде відрізнятися спеціальною баластною системою, яка дозволить йому міняти осадку. Це дасть змогу судну працювати не тільки на трасах Північморшляхах, але і на сибірських річках.

У перспективі на верфі "Балтійського заводу" планують спорудити ще два атомні криголами. Якщо програму буде реалізовано, то судна спустять на воду до 2019-го і 2020 років.

У Радянському Союзі було побудовано вісім атомних криголамів, чотири з них належали до класу "Арктика". Ще два - "Ямал" і "50 років Перемоги" -  спустили на воду 1993-го і 2007 року. Нині в Північному Льодовитому океані ходить шість атомоходов. Цей тип суден є незамінним для здійснення так званого "північного завезення" - постачання населених пунктів Далекої Півночі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram