ГоловнаСвіт

​Лікування Брейвіка обійдеться Норвегії вчетверо дорожче за його ув'язнення

Вирок терористові оголосять 24 серпня.

​Лікування Брейвіка обійдеться Норвегії вчетверо дорожче за його ув'язнення

Примусове лікування обвинуваченого у тероризмі Андерса Брейвіка у разі визнання його психічно хворим обійдеться норвезькій скарбниці вчетверо дорожче, ніж якщо він буде відбувати тюремний термін за обвинувальним вироком суду, підрахували журналісти видання "Афтенпостен".

Від цього рішення також залежить, скільки коштуватиме норвезькому суспільству ізоляція одного з найнебезпечніших злочинців в історії країни.

"Якщо Андерса Брейвіка буде визнано неосудним і буде засуджено до примусового лікування, він буде утримуватися в тюрмі Іла. Будівництво лікувального корпусу для Брейвіка може обійтися в 3-4 мільйони крон (понад 500 тисяч євро)", - повідомляє видання.

Якщо ж суд визнає Брейвіка психічно здоровим, у в'язниці доведеться звести спеціальне відділення для особливо небезпечних злочинців, і це обійдеться казні в 25 мільйонів крон (3,5 мільйона євро).

Недешево коштуватиме і охорона Брейвіка - близько п'яти мільйонів крон на рік, підрахували журналісти. Однак витрати на лікування можуть становити до 20 мільйонів крон на рік (майже 3 мільйони євро), що вчетверо дорожче від звичайного тюремного ув'язнення.

Нагадаємо, з 16 квітня по 22 червня відбувся процес над Брейвіком. Він звинувачується в тому, що 22 липня минулого року влаштував вибух в урядовому кварталі Осло, в результаті якого загинули восьмеро людей, а потім розстріляв 69 людей на острові Утойя.

Під час суду Брейвік виступив із заявою, в якій зазначив, що хотів врятувати Норвегію від наступу на її культуру і цінності. Він підкреслив, що повторив би все знову, тому що ним рухало добро. Також терорист заявив, що його варто або виправдати, або засудити до смерті. Адвокат Брейвіка вимагав для свого підзахисного якогмога більш м'якого покарання і заявив, що підсудного має бути визнано осудним.

Вирок Брейвіку має бути оголошено 24 серпня. Йому загрожує тюремне ув'язнення на термін до 21 років або примусове лікування в психіатричній клініці.

Проте влада Норвегії визнала, що Брейвіка можна було зупинити значно раніше - за умови правильної організації роботи правоохоронних органів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram