ГоловнаСвіт

Ахмадінежад заявив, що Ізраїлю немає місця в майбутньому Близького Сходу

В Ірані пройшла багатомільйонна акція протесту проти Ізраїлю і США.

Ахмадінежад заявив, що Ізраїлю немає місця в майбутньому Близького Сходу
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Під час організованого державою протесту в Ірані, де тисячі іранців скандували "смерть Америці, смерть Ізраїлю", президент країни Махмуд Ахмадінежад сказав, що Ізраїлю немає місця в майбутньому Близького Сходу.

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, через суперечливу ядерну програму Ірану західні держави ввели низку санкцій проти енергетичного та фінансового секторів економіки Ісламської Республіки. Наразі Ізраїль погрожує Ірану військовим ударом. Окрім того, США заявили, що підтримають Ізраїль у разі атаки на Іран. Тим часом Іран намагається запобігти поваленню свого найближчого арабського союзника - сирійського президента Башара Асада."Ви хочете новий Близький Схід? Ми теж, але на новому Близькому Сході ... не буде ніяких слідів американської присутності та сіоністів", - заявив Ахмадінежад у прямому ефірі державного телебачення біля Тегеранського університету.

"Збереження існування сіоністського режиму (Ізраїлю) є спільним зобов'язанням найамбітніших урядів західних країн", - зазначив Ахмадінежад.

Він закликав мусульманську спільноту перешкодити західній підтримці Ізраїлю, яку він описав як "ракову пухлину" за окупацію палестинських земель. Однак, як зазначають експерти, 15 серпня на саміті Організації ісламської співпраці (ОІС) у Мецці, країни регіону не продемонстрували своєї єдності, призупинивши членство Сирії в ОІС, незважаючи на заперечення Ірану.

Виступаючи на екстреному саміті, Ахмадінежад заявив, що західні держави ніколи не зможуть бути зразком для наслідування для ісламського світу.

"Свобода і демократія не прийде з обойм зброї НАТО і втручання західних країн", - зазначив він.

"Я думаю, що вороги певною мірою досягли успіху у створенні регіональних конфліктів", - визнав Ахмадінежад, не називаючи Сирії.

Іран, незважаючи на підтримку інших народних повстань, унаслідок яких було повалено лідерів Єгипту, Лівії та Ємену, підтримує спроби президента Сирії Башара Асада придушити 17-місячне повстання проти його правління. Крім того, іранські лідери звинувачують Захід у змові з арабськими країнами з метою повалення сирійського керівництва і зміцнення статусу Ізраїлю в регіоні.

Державне телебачення Ірану повідомило, що мільйони іранців вийшли на демонстрації по всій країні, і на підтвердження показало величезні натовпи, які скандували гасла та несли в руках портрети аятолли Рухолла Мусаві Хомейні та його наступника, верховного лідера аятолли Алі Хаменєї. Деякі з демонстрантів несли труну, прикрашену фотографіями прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху й інших ізраїльських лідерів. Окрім того, демонстранти спалили американський та ізраїльський прапори.

Ізраїль вважають єдиною ядерною державою на Близькому Сході. Єврейська держава вважає ядерну діяльність Ірану загрозою своєму існуванню і неодноразово погрожувала Ісламській Республіці військовими діями. Тегеран наполягає на винятково мирному характері своїх атомних досліджень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram