ГоловнаСвіт

У Брюсселі введуть штрафи за лайку на вулицях на адресу жінок

Таке рішення міського парламенту стало природною реакцією на відеоролик 25-річної студентки.

У Брюсселі введуть штрафи за лайку на вулицях на адресу жінок
Парламент Брюсселя
Фото: en.wikipedia.org

У бельгійській столиці з 1 вересня цього року буде введено високі штрафи за непристойні вислови на вулицях на адресу жінок. Як пишуть місцеві ЗМІ, таке рішення міського парламенту стало природною реакцією на відеоролик 25-річної студентки Софі Пітерс, яка продемонструвала погляд на цю проблему очима молодої жінки. Кліп буквально підірвав блогосферу Бельгії і Франції - кількість переглядів і коментарів в Інтернеті перевищила декілька мільйонів за тиждень.

У знятому на приховану камеру короткометражному фільмі "Жінка на вулиці" дівчина гуляє вдень по бельгійській столиці. Стрічка показує, як до симпатичної студентки постійно підходять чоловіки, здебільшого вихідці з Близького Сходу, і пропонують випити кави, просять номер телефону і навіть закликають провести з ними час у готелі. Коли Пітерс відмовляється від пропозицій, на її адресу негайно летять грубі непристойні слова.

Стрічка "Жінка на вулиці" викликала потужний суспільний резонанс у Брюсселі, де через велику кількість приїжджих на невеликій за площею території зіштовхуються традиційні цінності відразу декількох релігійних і культурних світів. Важливо зазначити, що таке питання особливо актуальне в окремих "проблемних" частинах міста, населених переважно мігрантами. Зокрема, дії картини розгортаються в двох центральних районах столиці, населених переважно марокканцями.

Тепер, починаючи з вересня цього року в Брюсселі будь-кому, хто дозволив на адресу жінки на вулиці фривольність, може загрожувати штраф у розмірі 250 євро. Співробітники правоохоронних органів закликали представниць прекрасної статі негайно повідомляти про всі порушення і пообіцяли відповідально підійти до розгляду кожного конкретного випадку. Проте сама авторка фільму Пітерс не впевнена, що такі заходи призведуть до суттєвих змін: "Навряд у вас вийде привести зі собою в поліцейську дільницю такого чоловіка і попросити його повторити всі ті слова, які він прокричав вам на вулиці".

Проблема зневажливого ставлення до жінок у Бельгії тісно пов'язана з великою кількістю мігрантів у країні, які найчастіше і роблять подібні своєрідні "знаки уваги" протилежній статі. Втім часто йдеться про продумані образи, викликані різницею в уявленнях про пристойність в одязі жінок між близькосхідною та європейською культурами. Так, за даними 2010 року, майже 13% населення цієї європейської країни становили особи, що народилися за кордоном королівства. А, згідно з інформацією на 2011 рік, кількість постійних жителів Бельгії без бельгійського громадянства сягнула 1 млн осіб, що становило майже 10% населення країни. При цьому більшість іноземців сконцентрована в Брюсселі. У столиці є низка комун, де число іммігрантів перевищує 60% жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram