ГоловнаСвіт

Генсек ООН: не повторюйте в Сирії помилок, зроблених у Боснії

Пан Гі Мун закликає захистити мирне населення країни, зворохобленої повстаннями.

Генсек ООН: не повторюйте в Сирії помилок, зроблених у Боснії
архивное фото

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун під час візиту до Сребреніци попередив світові держави, що слід уникнути повторення в Сирії помилок, скоєних у Боснії, де миротворці ООН не змогли запобігти вбивству 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків.

Про це повідомляє Reuters 26 липня.

ООН визначила анклав у східній Боснії "безпечною гаванню" для мусульманських біженців, але миротворці виявилися безпорадними, коли 1995 року боснійські серби вчинили різанину. Цьому передували три роки вагань світових держав, які не бажали втручатися у війну в Боснії (1992-1995 рр.). Перш ніж ООН наважилися втрутитися, загинули близько 100 тисяч осіб.

Пан Гі Мун зазначив, що під час конфлікту в Сирії Рада Безпеки ООН, що розділилися на західні держави, з одного боку, і Росію та Китай, з іншого, виявилася такою самою безпорадною.

"Я не хочу, щоб будь-хто з моїх наступників через 20 років, відвідуючи Сирію, перепрошував за те, що ми могли б зробити зараз, щоб захистити мирне населення Сирії, чого ми не робимо", - сказав Пан Гі Мун після покладання квітів до меморіалу жертвам у Сребрениці.

"Ніколи більше (не повториться) Сребреніца. Ніде, ні для кого", - сказав він.

Візит у Сребреніцу завершив тижневий тур генсека в республіки колишньої Югославії. У середу під час виступу перед боснійським парламентом у Сараєво, де за час 43-місячної облоги загинули 10 тисяч осіб, Пан Гі Мун заявив, що світ повинен зробити все можливе, щоб зупинити "криваву бійню" в Сирії. Попередник Пан Гі Муна Кофі Аннан очолював операції ООН з підтримання миру під час різанини в Сребрениці, а зараз є спецпосланцем ООН і ЛАД у Сирії.

Антиурядові повстання в Сирії почалися в березні 2011 року. За даними правозахисних організацій, жертвами конфлікту стали понад 17 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram