ГоловнаСвіт

Біля будівлі Європарламенту вилили ріки молока

Виробники протестують проти кризи перевиробництва.

Біля будівлі Європарламенту вилили ріки молока
Фото: ria.ru

Європейські виробники вилили у вівторок тисячі літрів молока на площу, що знаходиться біля будівлі Європарламенту в Брюсселі.

Так вони висловили протест проти кризи надвиробництва, що охопила молочну галузь Європи через затоварення ринку дешевою продукцією з Нової Зеландії, що призвело до падіння закупівельних цін на молокопродукти в країнах ЄС.

В організованій Європейським молочним союзом акції взяли участь виробники з 14 держав ЄС, які хотіли звернути увагу влади Євросоюзу на проблему виживання малих і середніх галузевих фермерських господарств в умовах кризи.

Молочники спочатку спорудили біля стін штаб-квартири Європарламенту штучне озеро, заповнивши його тисячами літрів молока, а потім спустили його прямо на бруківку.

Європейський молочний союз раніше попередив про загрозу зникнення галузевих фермерських господарств у країнах ЄС, якщо влада спільноти не вживатиме термінових заходів щодо подолання нової кризи, з якою стикнулася молочна галузь Європи.

Європейські виробники молочної продукції забили на сполох через те, що закупівельні ціни на молоко знову впали з 30 до 24 євроцентів за літр - до критичного рівня 2009 року, коли вони, вимагаючи від влади об'єднаної Європи "справедливих цін", виливали молоко на поля і вулиці на знак протесту проти європейської агрополітики.

Як стверджують молочники, для того щоб виробництво молока було рентабельним, ціна за літр повинна становити не менше від 33 євроцентів. Виробники молочної продукції сьогодні несуть значні фінансові втрати, пов'язані зі зростанням тарифів на корми і енергоносії.

Ситуація, коли витрати зростають, а закупівельна ціна на молоко знижується, на думку Європейського молочного союзу, може призвести до краху фермерських господарств. Представники галузі вважають, що цінове регулювання на європейському рівні має здійснюватися виходячи не з показника валового обсягу виробництва, а з кінцевої ціни для споживача.

Європейські виробники молочної продукції вважають за необхідне в короткостроковій перспективі - до кінця 2012 року - обмежити 2-3% зростання виробництва молока в країнах ЄС, а в середньостроковій перспективі - створити агентство галузевого моніторингу.

У бельгійській асоціації молока MIG вказують, що в сформованій ситуації запобігти розоренню сімейних молочних ферм може лише створення галузевих кооперативів, які об'єднують десятки і сотні фермерів-виробників.

Сільське господарство багатьох європейських країн зазнало значних втрат в результаті глобальної фінансово-економічної кризи. В період молочної кризи 2009-2010 років європейські молочники вимагали від влади ЄС зберегти діючу з 1984 року систему квот на виробництво молокопродуктів, від якої Єврокомісія запропонувала поетапно відмовитися до березня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram