ГоловнаСвіт

Президентові Парагваю оголосили імпічмент

Каталізатором послужили сутички поліції із селянами.

Президентові Парагваю оголосили імпічмент
Фернандо Луго
Фото: EPA/UPG

Нижня палата парламенту Парагваю, яка перебуває під контролем опозиції, в четвер проголосувала за початок процедури імпічменту проти президента Фернандо Луго, після того як відбулися сутички поліції із безземельними селянами.

Про це повідомляє Reuters 21 червня.

Луго, колишній католицький єпископ і керівник Патріотичного альянсу за зміни, переміг на президентських виборах 2008 року, набравши 41% голосів виборців. Його передвиборна кампанія ґрунтувалася на обіцянці відстоювати потреби бідних прошарків населення. Утім, попри численні спроби, йому не вдалося втілити свою програму реформ через опозицію, яка переважає в парламенті.

Під час голосування в четвер нижня палата схвалила імпічмент 73 голосами проти 1. Тепер питання скерують у верхню палату парламенту - Сенат, який також перебуває під контролем противників Луго. У разі схвалення імпічменту суд відбуватиметься в Сенаті.

Ліберальна партія, яка була пов'язана з Луго, відкликала свою підтримку йому і попросила чотирьох міністрів уряду, що належать до партії, піти у відставку.

"Ліберальна партія не несе політичної відповідальності за уряд Луго", - сказав президент партії Блас Йяно.

Сутички в Парагваї між співробітниками поліції та безземельними селянами минулої п'ятниці обернулися загибеллю 16 людей, ще 80 отримали поранення. Луго заявив у середу, що створить комісію для розслідування кровопролиття, але вона не змогла полегшити сильний політичний тиск на президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram