ГоловнаСвіт

Індіанці відсудили у США бюджетні витрати

Судове рішення сприйняли з великим піднесенням.

Індіанці відсудили у США бюджетні витрати
Американские индейцы
Фото: Lenta.ru

Верховний суд США розпорядився компенсувати індіанським племенам їх витрати на місцеве самоврядування. Згідно з рішенням суду, уряд відшкодує витрати індіанців Навахо і декількох інших племен на забезпечення самих себе соціальними послугами протягом 1994-2001 років.

Мова йде про охорону правопорядку і навколишнього середовища, освіту, охорону здоров'я, підтримку інфраструктури та інші послуги. За оцінкою видання, йдеться про мільйони доларів.

У позовній заяві позивачі апелювали до закону про самовизначення індіанців 1975 року. Відповідно до нього індіанські племена укладають контракти з міністерством внутрішніх справ США на право самостійно надавати собі різні соціальні послуги. Витрати місцевої влади компенсуються з федерального бюджету.

Однак через брак бюджетних коштів влада ввела обмеження на компенсації і протягом семи років покривала від 77 до 92% витрат. 2000 року Конгрес США виділив на ці цілі 1,6 мільярда доларів, але до племен дійшло лише 120 мільйонів.

Індіанці сприйняли судове рішення з великим піднесенням. Адвокат, який представляв племена в суді, зазначив, що справи, пов'язані з інтересами індіанців, рідко доходять до вищої федеральної судової інстанції. Ще рідше, за його словами, суд стає на сторону індіанців.

Проте в квітні 2012 року американські індіанці відсудили в уряду США понад мільярд доларів за погане управління їх землями і доходами з цих земель. Мова йшла про управління відрахуваннями за розробку нафтових і газових родовищ, що знаходяться на територіях індіанців, а також продаж деревини і використання пасовищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram