ГоловнаСвіт

Лукашенко призначив дату парламентських виборів

Президент Білорусі заявляє, що не хоче ні під кого підлаштовуватися.

Лукашенко призначив дату парламентських виборів

Парламентські вибори в Білорусі призначено на 23 вересня.

Про це повідомив президент країни Олександр Лукашенко сьогодні на нараді з питань підготовки до проведення виборів.

"Відповідно до ухваленого рішення, вибори в Палату представників (нижня палата парламенту) відбудуться 23 вересня, Раду Республіки (верхня плата) буде сформовано до 30 вересня", - сказав Лукашенко.

"Ні під кого ззовні ми не повинні підлаштовуватися. Вибори проводимо для нашого народу і в його інтересах", - додав президент Білорусі.

Він наголосив, що найважливішим завданням є проведення виборів у суворій відповідності до національного законодавства.

"Під час підготовки до парламентських виборів нам потрібні згуртованість, організованість і виняткова мобільність", - сказав Лукашенко.

За його словами, треба ретельно підійти до формування виборчих комісій.

"Представників партій - незалежно від їхніх політичних поглядів, які гідно зарекомендували себе під час проведення колишніх виборчих кампаній, - треба включати до складу виборчкомів. Ті ж, хто раніше сприяв дезорганізації виборів, не повинні отримати другого такого шансу", - заявив Лукашенко.

При цьому він вважає, що ніяких обмежень не повинно бути під час реєстрації кандидатів у депутати. "Кожному громадянину країни слід надати всебічні можливості для реалізації права обирати та бути обраним", - сказав він.

Торкаючись запрошення спостерігачів на вибори, Лукашенко зазначив, що насамперед на майбутніх виборах слід забезпечити присутність спостерігачів від політичних партій, профспілок, молодіжних і ветеранських організацій, трудових колективів.

"Ніяких міжнародних спостерігачів тягнути в країну не будемо. Хто бажає подивитися, як проходять вибори, - ми повинні надати цю можливість", - зазначив голова Білорусі.

На його думку, день виборів має стати святом для білоруського народу.

"Ми навчилися проводити вибори як свято, і цей день повинен бути святом", - сказав Лукашенко.

"Незаконні дії, політичні провокації, спрямовані на дестабілізацію обстановки в країні, необхідно негайно припиняти, а винуваті мають нести встановлену відповідальність", - заявив він.

Президент Білорусі сказав, що поважати закон повинні всі, без цього не може бути ніяких виборів.

"Очевидно, що ведення передвиборної агітації не може здійснюватися за правилами масових вуличних акцій", - зазначив Лукашенко.

Завдання правоохоронних органів - не допустити переростання передвиборних зустрічей у вуличні заходи, додав білоруський президент.

"Правопорядок має бути забезпечено повсюдно", - наголосив він.

Тим часом багато політичних опозиційних партій у Білорусі ще не визначилися щодо участі в парламентських виборах. Їхні позиції розійшлися. Одні вважають, що брати участь у виборах необхідно, інші пропонують бойкотувати майбутнє волевиявлення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram