ГоловнаСвіт

Хорватська опозиція обрала своїм лідером колишнього шпигуна

Країна повертається до націоналістичного коріння.

Хорватська опозиція обрала своїм лідером колишнього шпигуна
Томислав Карамарко
Фото: razglasaj.ba

Основна опозиційна партія Хорватії ХДС (Хорватська демократична співдружність) у понеділок обрала колишнього главу Агентства безпеки і розвідки Томіслава Карамарко своїм новим лідером.

Про це повідомляє Reuters 21 травня.

Таким чином, у країні відзначається повернення до націоналістичного коріння і підвищення політичної температури в майбутньому країни-члена ЄС.

ХДС створив собі жорсткий імідж під час правління, яке тривало 16 з 20 років після здобуття країною незалежності, але поступився владою лівоцентристському блоку в грудні. Нині члени партії перебувають під слідством у зв'язку з корупцією.

Карамарко, який також займав пост глави МВС Хорватії, провів кампанію, основою якої став захист хорватських національних інтересів і честь ветеранів війни за незалежність у 1991-1995 роках.

"Партія повинна повернутися до свого коріння і відродити справжній патріотизм", - сказав він після перемоги над чотирма іншими кандидатами, в тому числі колишнім прем'єр-міністром Ядранкою Косор, яка допомогла Хорватії прокласти шлях до вступу в Європейський Союз наступного року.

"Ми нарешті станемо реальною опозицією", - заявив Карамарко.

У щоденній газеті Jutarnji List, яку вважають близькою до правлячої лівоцентристської коаліції, обрання Карамарко описують як радикальний зсув управо для опозиційної партії ХДС.

"Він (ХДС) утратив свій ліберальний і навіть помірний компонент, а також став на бік жорсткого європейського права", - йдеться в газеті.

ХДС зазнала поразки на виборах через народний гнів, викликаний економічним застоєм і корупцією в уряді.

Колишній прем'єр-міністр і інші офіційні особи партії перебувають під слідством у зв'язку з корупцією і зловживанням державними коштами, в тому числі за звинуваченням у фальсифікації тендерів і скіммінгу прибутку від державних компаній на користь фонду партії. Вони заперечують ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram