ГоловнаСвіт

80 років в'язниці зажадали для екс-президента Ліберії

Гаазький трибунал визнав його винуватим у військових злочинах.

80 років в'язниці зажадали для екс-президента Ліберії
Чарльз Тейлор
Фото: Lenta.ru

Звинувачення вимагало для колишнього президента Ліберії Чарльза Тейлора 80 років позбавлення волі.

Раніше Міжнародний трибунал у Гаазі визнав Тейлора винуватим у військових злочинах. 64-річного екс-диктатора звинувачували за 11 пунктами, в тому числі у вбивствах, зґвалтуваннях і терористичній діяльності, а також у канібалізмі і розпалюванні збройного конфлікту в сусідній із Ліберією Сьєрра-Леоне.

Як заявив в обвинувальній промові прокурор, Тейлор був не просто торговцем зброєю. На думку звинувачення, екс-президент особисто стояв за найкривавішими сторінками громадянської війни в Сьєрра-Леоне, де з 1991-го по 2001 роки загинуло понад 120 тис. осіб. Своєю "терористичною діяльністю" Тейлор підтримував повстанців, натомість отримував від них "криваві алмази", здобуті рабською працею.

Чарльз Тейлор займав пост президента Ліберії з 1997-го по 2003 рік. 2006 року його заарештували, незабаром він постав перед трибуналом у Гаазі. Процес над диктатором тривав п'ять років. Оголошення вироку призначено на 30 травня 2012 року.

Тейлор став першим екс-главою держави, засудженим міжнародним судом за звинуваченням у військових злочинах, із часів Нюрнберзького процесу над нацистськими злочинцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram