ГоловнаСвіт

Фізики виявили нову елементарну частинку

Учені, які працюють на ВАК, доповіли, що домоглися рекордної світності приладу.

Фізики виявили нову елементарну частинку
Реконструкция результатов столкновения в детекторе CMS
Фото: Lenta.ru

Фізики, які працюють на детекторі CMS Великого адронного колайдера (ВАК), виявили раніше невідому частинку - збуджений чарівний ксі-баріон.

Відкриття ґрунтується на спостереженні за результатами зіткнення протонів, розігнаних у ВАК. Експерименти проводили 2011 року, при цьому енергія зіткнень сягала 7 тераелектронвольтів. Частинку виявили, спостерігаючи за результатами її розпаду, аналіз якого дозволив установити масу нової частинки - 5945.0 ± 2.8 мегаелектронвольта (у фізиці елементарних частинок маса й енергія вимірюється одними й тими самими величинами). Це значно більше, ніж маса такої самої частинки у збудженому стані, яку 2011 року виявили фізики, котрі у США працюють на іншому прискорювачі - Теватроні.

Збуджений чарівний ксі-баріон (Ξb * 0), як і всі баріони, зокрема протони і нейтрони, складається з трьох кварків. Кварки мають шість сортів, або "ароматів", і, поєднуючись у різних комбінаціях, утворюють піддослідні елементарні частинки. Виявлений ксі-баріон складається з верхнього чарівного і дивного кварків. Негативні заряди чарівного і дивного кварків (по третині заряду електрона) компенсуються позитивним зарядом верхнього кварка (дві третини заряду електрона), тому загалом частинка електрично нейтральна.

Детектор CMS (компактний мюонний соленоїд), дані якого використано в цій роботі, - тільки один з детекторів зіткнення частинок, які встановлено на ВАК. Різні детектори "спеціалізуються" на пошуку частинок різної маси за допомогою різних технологій.

Нещодавно фізики, які працюють на ВАК, доповіли, що домоглися рекордної світності приладу - характеристики, що відображає частоту здійснених зіткнень і швидкість накопичення експериментальних даних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram