>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Друга медаль України на Олімпіаді знову "жіноча"!

Юлія Калина стала бронзовою в жіночій штанзі.

Фото: EPA/UPG

Другий день поспіль українські спортсмени завойовують бронзову нагороду на Олімпіаді-2012. І знову це жінки. Сьогодні важкоатлетка Юлія Калина стала третьою в категорії до 58 кг.

Медаль українки з розряду - "на волосині". Калині лише кілограма не вистачило, щоб претендувати на "срібло", при цьому відразу дві спортсменки закінчили змагання на мінімальній відстані від Юлії.

Олімпіада-2012. Жіноча штанга

Категорія до 58 кг

1. LI Xueying (Китай) - 246 кг (108 кг у ривку + 138 у поштовху)

2. SIRIKAEW Pimsiri (Таїланд) - 236 кг (100 +136)

3. Юлія Калина (УКРАЇНА) - 235 кг (106+129)

4.GULNOI Rattikan (Таїланд) - 234 кг (100 +134)

5. Боянка Костова (Азербайджан) - 233 кг (105 +128)

6. JONG Chun Mi (КНДР) - 231 кг (101 +130)

LB.ua, вітаючи з 8 Березня жіночу збірну України, поспілкувався і з Юлією Калиною. Спортсменка того дня не тренувалася, але головний тренер збірної Денис Готфрід спеціально покликав її, адже Калина після дискваліфікації Ольги Коробки перетворилася на першого номера всієї збірної. На чемпіонаті світу-2011 уродженка Маріуполя стала четвертою.

Як бачимо, очікування наставника виправдалися. Подаємо текст про Юлію Калину повністю.

"Юлі зараз 23, у важкій атлетиці вона з 13-ти. Каже, що спорт забрав у неї дитинство, але відразу ж робить поправку: "Це було дитинство, якого не шкода. Мої однолітки нічого не домоглися в житті: ані освіти, ані роботи, сидять на шиї в батьків. Вони курили, пили, йшли на пляж, а я - на тренування. Іду з другого - а хлопці повертаються з пляжу".

Спортсменка каже, що компанія намагалася затягнути її назад у болото. Казали: "Навіщо воно тобі треба? Це не жіночий вид спорту. Будеш на зріст маленькою, з ногами розгойданими, як бочка".

Зате зараз друзі дитинства заздрять Калині: "Ой, ти і там була, і там. А ти власним коштом їздиш?" Ні, не власним - державним.

Юля у свої 23 ростить 8-річну доньку. Коли завагітніла, то подумувала про аборт. Але втрутилася мама: "Краще народжуй, зробиш аборт у ранньому віці, потім лікті кусатимеш". Так у Юлиної мами з'явилася ще одна дочка. Адже поки Калина їздила по зборах і змаганнях, її мама дбала про малечу.

До слова, після пологів у спортсменки стався сплеск результативності (тут доречно згадати і приклад нашої чемпіонки світу в потрійному стрибку Ольги Саладухи). Подруги-суперниці Калини навіть жартували: "Я теж хочу народити. Юлька народила - і її прорвало". На що батько однієї з дівчаток, тренер, відповів: "Ти що - здуріла? Тобі 13 років лише!"

Калина за свої спортивні успіхи отримала в Маріуполі квартиру. Але оскільки в неї донька, то дали 1-кімнатну. Був би хлопчик - була б "двійка". Загалом, заощадили.

Зарплата в Юлії - щось близько чотирьох тисяч гривень. Вона зізнається, що, звичайно, прикро отримувати менше за конкуренток (тих самих росіянок). Я роблю ремарку: "То ви медаль на Олімпіаді виграйте - і все вам дадуть". Юля з гіркою усмішкою відповідає: "Звичайно, розженуться - і ще раз дадуть".

Але на медаль налаштовується серйозно. А раптом таки дадуть..."

***

А тепер можна говорити цілком напевне - точно дадуть. І не в сенсі "розженуться і ще раз дадуть", а як є, в буквальному сенсі. Бронзова медаль Лондона-2012 зобов'язує чиновників. Наші вітання Юлії Калині!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram