ГоловнаСуспільствоВійна

Джемілєв розповів про розмову з Путіним перед анексією Криму

"Говорили, що негайно відновлять топоніміку, що кримськотатарська мова буде державною".

Джемілєв розповів про розмову з Путіним перед анексією Криму
Фото: www.dyvys.in

Народний депутат і уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв напередодні "референдуму" розмовляв з президентом РФ Володимиром Путіним, який намагався схилити його до співпраці.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Джемілєв прокоментував повідомлення в ЗМІ про те, що багатьом відомим кримським політикам російська влада пропонували очолити "уряд Криму".

"Ні, там був підкуп іншого типу. Вони відразу ж ухвалили постанову про гарантії прав кримськотатарського народу, визнавали Меджліс і говорили про те, що представництво кримських татар у структурах влади буде не меншим за 20%. Говорили про те, що негайно відновлять топоніміку, що кримськотатарська мова буде державною нарівні з російською", - розповів він.

"Ми знаємо ціну обіцянок росіян, тому Чубаров (голова Меджлісу Рефат Чубаров, - ред.) тоді сказав: "Ви приймайте свою Конституцію, напишіть усе те, що ви зараз говорили, а в нас із вами жодних угод немає, тому що ви незаконно увійшли сюди". На цьому все й скінчилося", - додав Джемілєв.

Він також уточнив, що розмовляв із Путіним по телефону за чотири дні до "референдуму".

"Він мені теж говорив про те, як ощасливить кримських татар, обіцяв соціальні проблеми всіх кримських татар вирішити протягом декількох місяців і говорив, що Росія - велика країна, вона за кілька місяців зробить більше, ніж Україна за 23 роки своєї незалежності... Я йому сказав: "Дякую за пропозицію, кримські татари хоч і в скрутному становищі, але переважно через те, що Росія свого часу зробила геноцид кримськотатарського народу і депортувала корінне населення", - розповів Джемілєв.

"А з приводу надання допомоги, потрібно вирішувати не зі мною, а з керівництвом України", - додав він.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим у березні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram