ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Усі вакцини закуплені. Брак їх у регіонах - недопрацювання на місцевому рівні, - епідеміолог

23% дітей до 1 року вакциновано від АКДС 

Усі вакцини закуплені. Брак їх у регіонах - недопрацювання на місцевому рівні, - епідеміолог
Фото: Макс Левин

На сьогодні в Україні є всі вакцини, передбачені календарним планом щеплень. Брак препаратів у лікувальних закладах - питання перерозподілу на регіональному рівні. Про це повідомив начальник відділу програм і проектів МОЗ, лікар-епідеміолог, Сергій Платов сьогодні під час прес-конференції.

«Закуплені вакцини розвозять по всіх регіонах України і вже на регіональному рівні розподіляють за потреби в кожен лікувальний заклад. В одному їх може бути досить, а в іншому - не бути. На місцевому рівні є спеціальні департаменти, які постійно мають ситуацію моніторити. На сайті Міністерства охорони здоров'я є інструкція для батьків», – пояснив чиновник.

Крім того, Сергій Платов запевнив, що індійська вакцина проти дифтерії, коклюшу та правця, за результатами перекваліфікації ВООЗ, є якісною та безпечною.

Чиновник також озвучив дані щодо охоплення вакцинації дітей віком до 1 року в Україні. Так від туберкульозу вакциновано 72.3%, поліомієліту – 60.8%, АКДС – 23%, КПК – 45.5%, гепатиту B – 29%, гемофільної інфекції типу B - 51.6% дітей при мінімальному європейському показнику в 90%.

Серед причин таких низьких цифр головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій назвав те, що лікарі дають необгрунтовані протипоказання і неправильно розраховують графіки щеплень. Також проведення вакцинації стримують батьки через низький рівень довіри до самих препаратів. «Система охорони здоров'я готова, всі вакцини у нас є, але немає третьої складової - прихильності батьків», - сказав лікар.

Нагадаємо, діти, у котрих був правець, одужали, - головний епідеміолог Львівщини. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram