ГоловнаСуспільствоЖиття

Мін'юст виставив на продаж два СІЗО

Процедура продажу пройде за принципом державно-приватного партнерства.

Мін'юст виставив на продаж два СІЗО
Лукьяновское СИЗО
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство юстиції оголосило інвестиційний конкурс для продажу Лук'янівського і Львівського слідчих ізоляторів.

Про це повідомила на брифінгу перша заступниця міністра юстиції Наталія Севостьянова.

За її словами, Мін'юст близько півроку відпрацьовував процедуру продажу старих СІЗО в Києві та Львові і вирішив провести її за принципом державно-приватного партнерства.

"Цей конкурс зараз починається", - сказала Севостьянова.

2 лютого Мін'юст почав збір проектних пропозицій на будівництво нових слідчих ізоляторів. Планується, що нові СІЗО побудують у Львівській області на базі Личаківського виправного центру №30 і в Київській області в районі Ірпеня або Бучі.

Нагадаємо, 2015 року Мін'юст повідомив про плани закрити 19 пенітенціарних установ, у тому числі Лук'янівський СІЗО. Його планували винести за межі міста.

У грудні 2016 року Мін'юст заявив, що віддасть у приватні руки не тільки будівлю Лук'янівського СІЗО, а й Львівського. Натомість майбутні власники цих будинків повинні звести нові слідчі ізолятори.

Львівський слідчий ізолятор розташовано в центральній частині міста, це найстаріший СІЗО в Україні. Будинок звели 1614 року як монастир Святої Бригіти. 1786 року монастир переобладнали під в'язницю, яка отримала назву "Бригідки". За польської влади будівлю використовували для утримання політичних в'язнів. З 1946 року установа функціонує як місце попереднього ув'язнення.

Лук'янівську в'язницю побудували в середині 19 століття. Будівля є пам'яткою історії у "Зводі пам'яток історії та культури".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram