ГоловнаСуспільствоВійна

Ситуація в Авдіївці. Репортаж за 31 січня

"Провокаційні дії з обох сторін є основною причиною того, що відбувається".

Журналіст LB.ua Макс Левін перебуває в Авдіївці, яка з 29 січня стала найгарячішою точкою на Донбасі.

Увечері 30 січня тут було перебито останню лінію електропередачі, яка живила місцеве містотворче підприємство - Авдіївський коксохімічний завод. У результаті місто опинилося на межі гуманітарної катастрофи.

"Із заводом сталося те, що два вводи з чотирьох, на яких ми були, спочатку відбили один, потім другий. І нам довелося в цій ситуації, розуміючи, що самостійна генерація не дозволяє забезпечити повноцінне виробництво, довелося робити вибір: гріти батареї чи гріти місто. Тому ми батареї вивели в консервацію, спрямували теплові ресурси на обігрів міста. А зараз намагаємося зберегти батареї і обігріти місто. Задоволення це дуже дороге. Великі громадські витрати, але ми розуміємо, що залишити людей без тепла - це аморально, ми цього робити не будемо", - розповів гендиректор Муса Магомедов.

"З 9:30 ми перейшли на природний газ одним з казанів, зараз постараємося додати температуру. Є шанси зберегти до того чи іншого перемир'я. Я думаю, що не вічно ж триватиме війна", - додав він.

Заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хаг, який теж прибув в Авдіївку, провину за загострення покладає на обидві сторони - і на підтримуваних Росією бойовиків "ДНР", і на Збройні Сили України.

"Провокаційні дії з обох сторін є основною причиною того, що відбувається навколо заводу. Тривалий час тут відбуваються бойові дії, це гаряча точка. Ми збираємося зробити наступне: забезпечити припинення вогню, щоб надати доступ для ремонту мереж електропостачання, водопостачання і теплопостачання, щоб надати спостерігачам місії безпечний доступ до обох сторін зіткнення і щоб зупинити провокаційні просування вперед по обидва боки конфлікту", - сказав він.

Нагадаємо, від ранку 29 січня бойовики випустили 1578 боєприпасів по позиціях українських військових, а також по населеному пункту Авдіївка в Донецькій області.

Через обстріли ввечері в понеділок було перебито останню лінію електропостачання Авдіївки. У результаті місто залишилося без води, без електрики і без теплопостачання. Уночі в тепломережі Авдіївки завдяки коксохімічному заводу вдалося підтримати температуру теплоносія на рівні 35 градусів на вході і 29 на виході. Температура у квартирах становила 14-16 градусів.

Росія гарантувала, що бойовики припинять обстріл Авдіївки з 10:00 до 17:00 у вівторок заради ремонту систем життєзабезпечення міста. Однак через обстріли ремонтні бригади не можуть почати повноцінну роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram