ГоловнаСуспільствоВійна

Горбулін оцінив перспективи угоди щодо України між США та Росією

Директор НІСД радить не слухатися Кіссінджера.

Горбулін оцінив перспективи угоди щодо України між США та Росією
Фото: Скриншот с Youtube

Директор Національного інституту стратегічних досліджень радник президента України Володимир Горбулін вважає, що "велика угода" між США і Росією буде неможлива без згоди Києва.

Про це йдеться в його статті для газети "Дзеркало тижня. Україна".

"Варто розуміти, що для укладення подібних "Великих угод" завжди потрібен дуже специфічний міжнародний контекст - або монопольне становище підписантів на міжнародній арені, або тотальна згода більшості міжнародних суб'єктів на запропоноване рішення. І навіть тут є важливий фактор - згода країни, стосовно якої таке рішення може бути ухвалене", - заявив Горбулін.

"Можна з певними застереженнями повірити в імовірність угоди стосовно Сирії (Башару Асаду дітися особливо нікуди, і без прямої підтримки Росії його перспективи досить примарні, зокрема його фізична безпека). Можна повірити в імовірність угоди з інших питань. Але якщо ми говоримо про угоду стосовно України, то тут виникають сумніви, що вона може бути реалізована без бажання самої України. Хоча Росія і підтримувані нею бойовики, схоже, вважають, що в нас тут усе ґрунтується на "американських ПВК" та якійсь примарній "допомозі американської вояччини", однак, як ми розуміємо, реальність зовсім інша", - вважає радник президента.

У той же час він вважає, що Україна повинна дуже серйозно ставитися до участі Генрі Кіссінджера в розробці плану з вирішення конфлікту на Донбасі, оскільки він "по суті знищив демократичну в'єтнамську державу".

Горбулін пише, що Паризька мирна угода від 1973 року, за яку Кіссінджер отримав Нобелівську премію миру, насправді призвела до того, що комуністичний Північний В'єтнам за підтримки СРСР просто захопив Південний. "Якщо ми замінимо "Південний В'єтнам" на Україну, а "Північний В'єтнам" на "ДНР/ЛНР" то будемо не такі вже й далекі у своїх аналогіях", - заявив він.

"Однак є важлива відмінність: ми останні 3 роки відстоюємо свою свободу своїми силами (хоч і за підтримки світового співтовариства), і якесь виведення примарних "американських військ" нас не сильно турбує, зважаючи на їхню відсутність", - додав Горбулін.

Нагадаємо, наприкінці листопада німецьке видання Bild написало, що Кіссінджер виступив на підтримку "панування Росії в колишніх радянських республіках, починаючи від Білорусі та України і закінчуючи Грузією та Казахстаном". Крім того, повинен бути вироблений "план політичного та економічного розвитку України".

Основна ідея Кіссінджера полягає в тому, що Росія "гарантує безпеку сходу України і поступово йде звідти". Зі свого боку, Захід закриває "кримське питання". Окупація Криму не буде визнаватися офіційно, але перестане бути темою між США і Росією.

Концепція нібито вже отримала назву "конструктивного співробітництва" і "нормалізації відносин", а прямі переговори зараз ведуться через посла Росії у Вашингтоні Сергія Кисляка.

Про те, що 93-річний американський політик Генрі Кіссінджер, який раніше обіймав посаду Держсекретаря при президентові Ніксоні, може стати посередником між США і Росією, у середині листопада писала британська Financial Times.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram