ГоловнаСуспільствоЖиття

Доброволець - герой публікацій LB.ua не може оплатити тренажер для реабілітації

Учасникові бойових дій потрібна допомога на оплату веломобіля для хворих ніг.

Доброволець - герой публікацій LB.ua не може оплатити тренажер для реабілітації
Фото: facebook/iury.runov

Прошу допомогти зібрати гроші для Юрія Рунова, ветерана АТО, про якого LB.ua писав у 2014-2015 рр. Юрій - учасник Автомайдану (тепер - ГО "Автомайдан Київ"), під час Революції гідності в лютневі дні розвозив поранених і сам стояв на барикадах. Навесні 2014 року прийшов добровольцем у 39-й батальйон територіальної оборони Дніпра, був командиром роти, брав участь у боях у Донецькій області. З допомогою читачів LB.ua ми збирали гроші та купували все необхідне (від наколінників до приладів нічного бачення) для Юри і його "Стрілецької роти", що складалася з добровольців.

На війні у Юрія виникла хвороба колін.

"Через сильний холод у землянках, від підвищених навантажень, коли доводилося стрибати в окопи, або з борта з БТР з додатковою вагою до 40 кг (бронежилет, БК, зброя), я отримав артроз. У ногу ще потрапила пара осколків, але навіть вони не так вплинули", - пояснив Юрій. По суті, у бійця зруйнувалися хрящі в колінах, виникли проблеми з кістками. Ще влітку 2014 року, коли ця хвороба вперше проявилася, я навідувала Юрія в госпіталі і написала про це текст. Але тоді наш герой повернувся в стрій ще майже на рік, побував в оточенні під Іловайськом, в інших гарячих точках. Останні два місяці в АТО були для ротного особливо важкими - він насилу пересувався і був змушений лягти в лікарню.

У державному медзакладі змогли запропонувати лише поставити імпланти замість своїх суглобів. На допомогу прийшли лікарі з приватної клініки Ilaya, яка займається відновленням кісток і суглобів за допомогою стовбурових клітин. Фахівці клініки самостійно знайшли спонсорів на оплату лікування бійця. У 2016-му йому вже зробили п'ять операцій і ще стільки ж попереду.

Лікарі прописали ветерану заняття на веломобілі - спеціальному тренажері для розробки ніг після лікування такого роду травм:

Фото: скриншот відео/facebook Юрія Рунова

"Коли вводять стовбурові клітини, потрібно, щоб ноги завжди були в русі, не менш ніж 8 тисяч згинань у день, і без надмірних навантажень", - розповів колишній ротний, який тепер займається по кілька годин на день, "намотуючи кола" навколо будинку. Тренажер йому ще восени за мінімальною ціною - близько 40 тис. грн і на виплату до знаходження коштів - надала компанія-постачальник. Але Юрій із його військовою пенсією досі не може закрити борг перед продавцем.

Частину грошей на оплату дали друзі та бойові товариші Рунова, але далі збори не просунулися. Постами на фейсбуці ми за листопад-грудень "накраудфандили" всього 1000 грн. Сьогодні, з урахуванням допомоги від місцевої влади, Юрію залишилося заплатити 6000 грн. Давайте допоможемо захисникові країни оплатити таке потрібне для нього обладнання.

Картка ПриватБанку: 5168 7420 2112 8628 на ім'я Юрія Рунова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram