ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд визначив суму застави громадянину Молдови - власнику арештованого кримського вантажу

Суд визначив суму застави громадянину Молдови - власнику арештованого кримського вантажу
Фото из архива
Фото: gp.gov.ua

Печерський райсуд Києва призначив 1.378 млн гривень застави для громадянина Молдови Сергій Неруха, який близько 10 години ранку 29 грудня 2016 року в київському ресторані "Шутерс" (ТОВ "Гойя") передав 75 тис. доларів США хабара військовому прокурору і через 15 хвилин був затриманий.

Громадянину Молдови було висунено звинувачення, суд відправив його під варту на 60 днів, до 26 лютого 2017 року включно. У разі потреби цей термін можуть продовжити. Про це йдеться в постанові суду у справі №757/64640/16-к, що з'явилася в судовому реєстрі 13 січня 2017 року.

Сергій Нерух хотів підкупити прокурора, щоб той сприяв зняттю арешту з судна Sky Moon (ІМО 7525334) під прапором Танзанії і вантажу на його борту - 3005,2 тонн кальцинованої соди. Детально про затримання цього судна на річці Дунай українською морської охороною ми повідомляли 1 грудня 2016 року.

Судно незаконно заходило в порт Криму за партією технічної соди виробництва Кримського содового заводу. Під час конвоювання судна в порт Рені капітан виконав небезпечне маневрування, аби посадити його на мілину в румунській частині Дунаю. На судні прикордонники виявили дев'ятьох осіб: лівійця-капітана і членів команди - громадян Сирії.

Власником вантажу виявилася компанія NTA Invest Group s.r.o. громадянина Молдови Сергія Неруха. Молдовський бізнесмен 26 грудня 2016 року приблизно о 10:30 в одеському ресторані Pomodoro запропонував військовому прокурору хабар у розмірі 75 тис. доларів США за сприяння в знятті арешту з судна і вантажу. Про цю пропозицію військовий прокурор Південного регіону України повідомив у рапорті Генеральному прокурору України. У результаті хабарника вдалося затримати вже в Києві 29 грудня 2016 року відразу ж після передачі грошей.

Нагадаємо, за два з гаком роки після захоплення Криму Росією українські правоохоронці затримали вже п'ять суден, які незаконно заходили в порти Криму. Усього в портах півострова за цей час було зафіксовано понад 600 плавзасобів, в тому числі 260 іноземних торгових суден, йдеться у статті LB.ua. При цьому силовики не завжди затримують в українських портах судна, які незаконно відвідували Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram