ГоловнаСуспільствоЖиття

Учасники АТО і переселенці зможуть отримувати безкоштовну правову допомогу незалежно від доходу

Набули чинності зміни до закону.

Учасники АТО і переселенці зможуть отримувати безкоштовну правову допомогу незалежно від доходу
Фото: picma.ru

5 січня набули чинності зміни до Закону України "Про безоплатну правову допомогу" в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Про це повідомив директор Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Андрій Вишневський в ефірі "Громадського радіо".

"Тепер суб'єктами юридичної допомоги є також вимушені переселенці, ті, хто звернувся з приводу отримання статусу переселенця, а також ті, хто має статус учасника бойових дій або звернулися за отриманням такого статусу, люди, чий дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів (для працездатних осіб) , а також люди, які отримують пенсію або соціальну допомогу в розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів (для непрацездатних осіб)", - повідомив Андрій Вишневський. За його словами, до змін у законодавстві за безоплатною правовою допомогою до юристів звернулося 3% учасників АТО, і 0,1% ВПЛ

Для розширення списку суб'єктів безоплатної правової допомоги не знадобиться додаткове фінансування.

"Система безоплатної правової допомоги готова до збільшення звернень окремих категорій людей. Це не вимагатиме збільшення кількості грошового забезпечення. Зокрема, через те, що Мін'юст заощадив кошти, ліквідувавши понад 600 своїх територіальних відділень. А ми змогли запустити понад 400 бюро правової допомоги. Після цього кількість звернень до нас зросла в 4 рази", - розповів директор Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Андрій Вишневський.

Нагадаємо, Петро Порошенко підписав закон про дострокову пенсію для учасників АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram