ГоловнаСуспільствоВійна

Клімкін назвав збройну місію "стрибком у майбутнє" для ОБСЄ

"Нічого подібного в історії ОБСЄ досі не було".

Клімкін назвав збройну місію "стрибком у майбутнє" для ОБСЄ
Павел Климкин
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що озброєна місія для ОБСЄ - це дуже великий виклик.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Для ОБСЄ це - стрибок у майбутнє. Нічого подібного в історії ОБСЄ досі не було. ОБСЄ опинилася в доволі серйозній кризі, оскільки робота блокується такими країнами, як Росія, причому абсолютно усвідомлено і в усіх сферах - у сфері прав людини, безпеки і так далі. Для ОБСЄ це, до того ж, і логістичний виклик, і фінансовий виклик. Бюджет місії СММ на сьогодні наближається до бюджету всього ОБСЄ. Таким чином, ми повинні зрозуміти, як це все буде функціонувати", - заявив Клімкін.

Голова МЗС розповів, що одним із варіантів вирішення фінансового боку питання є залучення можливостей ООН.

"Ми домовляємося про те, щоб ОБСЄ змогла скористатися наявними можливостями ООН. Я про це говорив із новообраним генсеком ООН Гутеррішем, і також просив, щоб він обговорив це питання з усіма іншими ключовими гравцями ООН - щоб ОБСЄ могла спиратися на можливості ООН", - сказав він.

Міністр також поскаржився, що російська сторона навмисно затягує переговорний процес із врегулювання ситуації на Донбасі, чекаючи на зміну керівництва та перемовників у США, Франції та Німеччині.

"Росія навмисно зволікає. Логіка затягування пов'язана з тим, що, на мою думку, вони очікують зміни умов, наприклад, зміни американського керівництва і можливості з ними домовлятися, ослаблення позицій Європи тощо... У "нормандському форматі" є учасники, які дуже глибоко в темі, і цим теж хоче скористатися Росія - втратити таких ключових політиків, для яких це не просто політичне питання, а ще й емоційне", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, Україна попросила ОБСЄ розмістити збройні пости на кордоні з РФ. Після цього бойовики пригрозили Україні "повномасштабною війною, в яку буде втягнуто країни Заходу". Однак російський президент Володимир Путін заявив, що Росія згодна з пропозицією України розмістити поліцейську місію, але тільки на лінії розмежування, а не на кордоні України з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram