ГоловнаСуспільствоЖиття

LB.ua: знайомтеся!

“У LB.ua є секрет - його роблять люди, які закохані у свою справу, один в одного, у свою країну, своїх читачів", - сказав у своєму привітанні до семиріччя видання Президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко. А ви знаєте, хто для вас робить LB.ua? Хто по той бік монітора щодня? Знайомтеся!

Редакція

Соня Кошкіна, шеф-редактор

Фото: Макс Требухов

Появу Соні в офісі чують всі - від охоронця до голубів на даху. Її проникливе нявкання - це одночасно і привітання, і заклик до Олега Базара, головного редактора LB.ua відчинити двері в кабінет, який вони ділять на двох. У нявкання є різновиди: схвальне, іронічне, перепрошувальне і таке, що наче промовляє: "Ваш текст/новина/вчинок могли б бути кращими".

Соня, як можна здогадатися, - головне медійне обличчя нашого проекту. Талановитий журналіст, вона виявилася талановитою телеведучою, модератором, політичним експертом. А тепер ще й спортсменкою. Спорт, здається, друга любов - після журналістики. Вона - відмінний приклад того, як у одній людині можуть гармонійно поєднуватися і розвиватися абсолютно різні грані. Його шеф-редактор LB.ua щодня подає в редакції та щочетверга - в Інституті журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, де читає лекції четвертокурсникам. Соня любить, коли цифри до десяти пишуться літерами, коли люди розуміють її з півслова, обожнює оперу і подорожі. На роботу, як на свято - це про неї. Так буває, якщо любиш те, що робиш.

Олег Базар, головний редактор

Коли була газета "Лівий берег", Олег Базар був її головним редактором. Спочатку два видання працювали в синергії, однак, починаючи з 2010-го - газету довелося закрити, залишився тільки сайт LB.ua. Соня з Олегом відразу домовилися, що продовжать працювати в парі. Спершу наявність двох керівників сприймалася колективом з легким побоюванням, оскільки "газетна" команда звикла орієнтуватися на Олега, тоді як редакція сайту - на Соню. Але все швидко стало на свої місця - вони розподілили обов'язки, LB.ua зажив повноцінним життям.

Як і належить головному редактору, Олег Базар завжди має в запасі кілька класних історій, тому внутрішні редакційні корпоративи та дні народження проходять виключно весело. За всі ці сім років редакція жодного разу не чула, щоб Олег підвищив на когось голос або хоча б насупив брови. Про те, що трапилося щось надзвичайне, ми розуміємо, лише коли він стає надміру серйозним. Його завдання колективу завжди чіткі, коментарі - по суті, а критика - виправдана. Він із тих, хто завжди дає другий шанс. Редакція дуже любить Базара за гігантський професіоналізм, поєднаний - на якомусь космічному рівні - з людяністю і добротою. А сам він любить хороший коньяк і Black Sabbath без навушників.

Вікторія Герасимчук, заступник головного редактора, редактор відділу "Суспільство"

Про МОЗ, фарммафію та тіньові схеми Віка знає все. Це її тексти про корупцію в системі охорони здоров'я ви читаєте. Від неї дізнаєтеся про щеплення, поставки або недопоставки вакцин. Також - про реформу освіти, наукові новації тощо.

Прийшовши редактором відділу "Суспільство", вона стала третьою в ієрархії видання людиною (після Олега і Соні), додавши - як заступник редактора - упорядкованість, вибудувавши систему планерок.

Сьогодні Віка перебуває в невеликій відпустці, допомагаючи адаптуватися в цьому світі прекрасній маленькій людині. Ми сподіваємося, що вона виросте такою ж розумною, глибокою, буде також весело сміятися і світитися внутрішнім щастям.

Валентина Мерещук, випусковий редактор

Кажуть, незамінних людей немає, але Валя саме така. Прийшовши в LB.ua як новинар, дуже швидко доросла до випускового редактора, в чиї обов'язки входив контроль за всією стрічкою новин. А це, погодьтеся, більш ніж відповідально.

Після нетривалої декретної відпустки спектр її повноважень додатково змінився. Тепер Валя - "старша по текстах". Крім іншого, вона де-факто є випусковим редактором програми "Лівий берег із Сонею Кошкіною". Саме з її допомогою Соня готується до більшості ефірів - разом вони обговорюють питання, шукають інформацію, далі працюють з текстовою версією інтерв'ю. Валя - та людина, якій можна зателефонувати хоч серед ночі (хоча цим, звичайно, бажано не зловживати) і бути впевненим: прохання буде виконане, а поставлене запитання отримає вичерпну відповідь.

Андрій Яницький, редактор відділу "Економіка"

Андрій - волею долі - у колективі LB.ua з'явився раніше від LB.ua. Перепробувавши в газеті "Лівий берег" різні іпостасі, в її історію та історію сайту він увійшов як редактор відділу "Економіка". Завжди усміхнений і в хорошому настрої, він за мить намалює на листочку мудровану систему сплати податків підприємствами в Україні, роз'яснить хитромудрі терміни або просто підтримає жартом або порадою. Байдужість в нашій редакції не живе в принципі, і це - одна з головних цінностей, які ми отримали за ці роки.

Андрій - кримчанин і уважно відстежує ситуацію на півострові. Про цю тему у нього можна дізнатися все. Як і про все інше. Володіючи вродженим почуттям справедливості і об'єктивності, він економічно обґрунтує вам будь-яку закономірність у світі.

Андрій Водяний, випусковий редактор новинної стрічки

Скромний хлопець, що колись відповідав за економічну стрічку новин, виявився досить "зубастим" випусковим редактором. З ним наша новинна стрічка стала об'ємнішою, цікавішою, ширшою. Якщо він впевнений у недоцільності появи тієї чи іншої новини – ніхто, навіть Соня з Олегом, не переконають його у протилежному. У Андрія буквально "нюх" на фейки (навіть ретельно закамуфльовані), що не раз всіх нас виручало. За швидкістю виставлення новин він - наш Мессі. Швидшого за нього ця редакція ще не бачила.

Євген Нестеренко, технічний директор

Це він "підганяє" функціонал видання під наші ідеї та задуми. Він єдиний терпляче вислуховує питання двох десятків людей, які не завжди можуть чітко пояснити, чого ж саме їм хочеться і/або що саме у них не працює. І береться вирішити будь-яку проблему в будь-який час доби. Женя з розумінням сприймає всі наші "хотілки", відповідаючи майже завжди одне і те ж: "Я додам це в список своїх завдань". Здається, він - єдиний, у кого ці завдання хоч якось структуровані).

Андрій Пизнюк, редактор відділу "Новини"

Неймовірно розумний. Ходяча енциклопедія. Кожна суперечка - як в клітку до тигрів. Але кусає рідко. Частіше посміхається. А коли сміється, значить, жарт дійсно смішний. Коли Андрій на стрічці, можна бути впевненим: жодного ляпу не трапиться. А прес-секретарі ніби спеціально в цей час перевіряють інформацію, яку поширюють.

Андрій дуже любить теніс. Саме завдяки йому Еліна Світоліна та Олександр Долгополов переважають у нашій стрічці, а їхні досягнення маркуються не просто як важлива, а як дуже важлива новина.

Дарина Бадьйор, редактор відділу "Культура", "Блоги"

Фото: Facebook/WIZ-ART

Чарівна Даша - промінь світла в нашому царстві. Єдиний, хто очолює два відділи відразу. Жоден з них не обділяє компетенцією. Без Даші - її авторитетних суджень, ємних текстів, вичерпних характеристик - українська культура розвивалася б. А ми - взагалі не розуміли б, що в ній відбувається. І це не перебільшення - сухий факт. Саме завдяки Даші ви першими дізнаєтеся про присудження "Оскара" і "Пальмової гілки", стежите за розвитком молодого українського кіно в проекті "Шорт-ліст". Даша - навмисно чи мимоволі - прищеплює смак нашому пострадянському несмаку, отримуючи непідробне задоволення від своєї роботи.

Ігор Соловей, головний редактор відділу "Світ"

Приєднався до LB.ua влітку 2016-го, але відчуття таке, ніби він з нами завжди. Відтепер зарубіжної аналітики - і якісно, і кількісно - стало більше. Тепер вам доступні - з перших уст - позиції світових лідерів, закулісні обставини, можливі сценарії розвитку подій. І - що важливо - детально роз'яснюється, який вплив це має на ситуацію в Україні. Словом, звання "Відкриття року" (з врученням відповідного диплома) Ігор отримав заслужено.

Юрій Михайлов, редактор відділу "Світ/новини"

Роботу в редакції Юра почав з перекладних новин - із цього стартував наш розділ "Світ", який з кожним днем міцнів і мужнів разом з Юрою. Сьогодні міжнародна стрічка сповнена нових барв. Відвідавши її, ви дізнаєтеся, що важливого відбувається у світі. Усе, що ви не прочитаєте в Reuters або Guardian, прочитаєте у нас - Юра стежить за вмістом дуже пильно.

Тетяна Богушева, редактор відділу "Досьє"

Таня - "старожил". І 7-річчя LB.ua - це і її 7-річчя в редакції. Таня стійко переносила незручні графіки, роботу у свята, різні пертурбації. Сьогодні вона завідує розділом "Досьє" і має "папочку" на кожного політика в нашій країні. А ще вона неймовірно гарно в'яже, вишиває. Які сумки виходять з-під її рук. Напевно, у кожному колективі є людина, яка буквально випромінює домашній затишок, в нашому це Таня.

Тетяна Матяш, редактор відділу "Новини"

Таня - один з двох редакторів, які забезпечують новинну стрічку безперервною актуальною інформацією. За красу, тендітність і неймовірну схожість з бразильською актрисою ми називаємо її між собою Фернандою Торрес. Таня належить до тих людей, почувши сміх яких, не можеш не посміхнутися в унісон, навіть якщо не знаєш причину. Коли в новинах працюють жваві люди - це дуже круто.

Маргарита Тулуп, журналіст відділу "Суспільство"

Якщо ви прочитали на сайті текст і не стримали сліз, то він точно авторства Маргарити. Хтось цілиться у розум, а Марго - чітко в серце, розкриваючи нагальні проблеми через історії звичайних людей. Молода, красива, розумна і емпатична, Марго здатна подати проблему так, що вона не залишиться для вас нецікавою. Тому стежте уважніше за публікаціями в розділі "Суспільство".

Макс Левін, фотокореспондент

Це на його репортажних знімках вся країна спостерігала те, що відбувалося на Майдані, пізніше - і в зоні АТО. Це він з товаришами-колегами під обстрілами і з пораненням вибирався з Іловайського котла. Сьогодні Макс дедалі більше йде в соціальну журналістику і фотографію. Він часто повертається на Донбас, акцент в його матеріалах змістився на долі людей, які залишилися віч-на-віч з війною. Професіонал і людина слова, завжди відстоює свою позицію, борець зі злом у будь-яких його проявах - це Макс Левін.

Максим Требухов, фотокореспондент

У серпні його фотографії часів Майдану побували на виставці у Сіднеї. Громадянин з великої літери і з загостреним почуттям справедливості. У відпустку Макс їздить в зону АТО як парамедик з Першим добровольчим шпиталем ім. Пирогова. Йому не потрібно давати редакційні завдання - він знаходить їх сам, ще й колегам підказує. Особливо якщо мова йде про незаконні забудови, про які він знає буквально все.

Дмитро Вишняков, відділ моніторингу

Свого часу Діма курирував досить успішний проект LB.ua "Корупція-СТОП", який допомагав людям боротися з несправедливістю шляхом складання та подання запитів у відповідні інстанції. Проект прийшов до свого логічного завершення у 2013 році, коли країну сколихнув Майдан. Тепер Діма відповідає за відділ моніторингу, демонструючи у цій царині солідні успіхи.

Ярина Клос, більд-редактор

Наша чарівниця. Більд-редактор. Зробить красивим будь-кого за мить. Завжди в гарному настрої і позитивом заряджає оптимізмом весь ньюзрум. Працює зі швидкістю звуку. Скромністю і мініатюрністю нагадує маленького лебедя, але з абсолютно сталевим характером.

Тереза Лащук, журналіст відділу "Політика"

Наймолодша співробітниця LB.ua у всіх сенсах. У колективі порівняно недавно, але влилася чудово і вже навіть їздила в зону АТО. Абсолютно безстрашна та дуже цілеспрямована дівчина. Головні редактори бачать у Терезі великий потенціал, а ми впевнені, що вона принесе в редакційну колекцію багато кумедних історій, якими так щедро ділиться з нами.

Леся Падалка, редактор Like

Леся - "мама" врятованих позняківських каченят, яких недбайливий забудовник готовий був змішати з будівельним сміттям. Вона не просто врятувала життя маленьких пернатих, це з її легкої руки скандальне місце забудови охрестили "Качиним озером".

Соціальні матеріали - прояв багатогранності і величезного досвіду Лесі, а також неможливості мовчати, коли є що сказати. Крім того, Леся відповідає за розділ, який дозволяє відпочити і очам, і мізкам - Like. Кращі декольте, найцікавіші чутки, інтриги, ексклюзивчики - її рук справа.

Вікторія Матола, оглядач відділу "Політика"

Є журналісти, які можуть відкрити "з ноги" будь-які двері, чим дуже пишаються. У Віки інша "зброя" - інтелігентність, елегантність, шляхетність, які межують з вкрадливою, але непорушною наполегливістю. Особливо коли мова заходить про матеріали з "правовим підґрунтям". Отримуючи юридичну освіту, вона відмінно в цьому розбирається і легко викладає для читачів.

Віка - приклад жіночності і грації. Глибокого розуму. Її тексти - завжди розгорнуті і детальні, щоб після прочитання не залишилося жодного запитання.

Юрко Космина, політичний оглядач

Легко вкладе в чотири рядки будь-яку ситуацію. Відмінний гумор, який межує з неприкритою сатирою, - його стиль. Злободенний, влучний і кусючий. Ніхто б не сказав, що в такого милого хлопця такий потужний талант. І тепер цей талант живе на LB.ua.

Олександр Рудоманов, кореспондент

Сашко з'явився в редакції з легкої руки Віки Герасимчук - саме вона завжди шанувала практикантів, "молодняк", стажистів. З усіх Саша виявився найбільш наполегливим і цілеспрямованим. Ми з задоволенням спостерігали за тим, як Саша обриває телефони пенітенціарної служби, регіональних чиновників, вганяючи їх у ступор своїми запитаннями. Через якийсь час - на щастя загалу і на лихо "Укрзалізниці" - Саша сконцентрувався суто на моніторингу проблем залізниці. І тепер відомий усім: від касирів на вокзалі до керівництва Міністерства інфраструктури. Активний блогер. Новини бачить у всьому.

Антон Готліб, старший відеоредактор

Щосереди ви чекаєте на проект "Шорт-ліст"? Щотижня - "Швидкий розбір"? Їх робить наш чудовий Антон Готліб. Неймовірно креативний, веселий, при цьому відповідальний. Ми шкодуємо лише про одне - що Антон приєднався до LB.ua зовсім недавно.

Артем Атаманюк, відеоредактор

Артем - універсальний солдат: він може і відео знімати, і фотографувати. Талантів у ньому багато, але основні проявляються через фото і відеообрази. Здатний побачити красу - тонку, непідробну, вишукану - навіть там, де будь-хто інший пройшов би повз.

Олександр Саранський, контент-редактор

Саша нечасто буває в редакції, але від цього ми його любимо не менше. Розшифровки інтерв'ю, "зведення" первинних стенограм, все це його фронт робіт. Робіт, виконаних з незмінно високою якістю і оперативністю.

Віра Касіян, вечірній редактор

Коли всі ввечері розходяться по домівках, Віра береться до роботи, підтримуючи новинну стрічку актуальною до глибокої ночі. Це завдяки їй навіть увечері ми маємо що почитати свіжого. Прекрасний професіонал, який працює дуже оперативно. Такі люди завжди цінні в команді.

За ці сім років у LB.ua приходили і з LB.ua йшли люди. Йшли переважно займатися своєю справою і розвиватися на інших теренах. Так, незмінний більд-редактор (до червня 2016 року) Катя Герасименко сьогодні - інструктор з йоги. Неллі Вернер задіяна відразу в декількох проектах і є нашим блогером. Наталія Мехед працює в Бонні. Варто згадати і колишнього редактора Like Валерію Ковалинську, яка дала старт потужному розважальному порталу. Майстер ексклюзивів і класних репортажів, сьогодні вона підкорює телевізійні терени. Серед таких і Євген Швець. Це від його трансляцій ігор збірної України з футболу задоволення було більше, ніж від самого футболу. Це він майстерно "тролив" політиків під час інтерв'ю, так і залишившись "не розколотим", і писав дуже глибокі тексти, намагаючись видати їх за легкі нариси. Сьогодні цих людей у коридорах редакції побачиш нечасто, але вони назавжди вписані в її історію.

А є в нас ще українська редакція, де ви не зустрінете жодного росіянізму. І живе вона під чітким керівництвом редактора української версії LB.ua Ольги Колесніченко, яка створила прекрасну команду. Є й англомовна версія, над якою працюють справжні професіонали. І команда Інституту Горшеніна, з якою пліч-о-пліч ми крокуємо щодня.

Автори

Для нас наші автори - гордість. За сім років сайт опублікував тисячі текстів сотень журналістів, майбутніх журналістів, громадських діячів, експертів. Але є певний пул авторів, співпрацею і дружбою з якими пишаємося. Деякі з них з'являються на сторінках рідше, деякі частіше, але всіх їх ми вважаємо важливою частиною 7-річного життя видання.

Віталій Портников

Фото: Олег Петрасюк

Віталій рекомендацій не потребує. Світило і жива легенда. Настільки лаконічно і точно описати українську і світову дійсність навряд чи здатний хтось інший. У текстах, де немає жодної зайвої літери, речення за реченням розмотують клубок сенсів, одягнених у красиву мелодійну мову. Кожен нарис - як художня книга, читаючи яку отримуєш задоволення не тільки від того, що описується, але і від того, як.

Семен Глузман

Сім років таборів і три роки заслання. Колишній радянський політв'язень, дисидент. Голова Асоціації психіатрів України, відомий лікар. Це все про Семена Фішелевича, і кожен наш понеділок починається саме з його колонки. Про життя, табори, молодість, не зроблені висновки в українській історії, про корупцію і чесність - ми ніколи не знаємо, про що буде новий понеділок Семена Глузмана. Але ми точно знаємо, що він буде глибоким і чесним. І знанням цим дорожимо.

Павло Казарін

Павло Казарін на святкуванні 7-річчя LB.ua був відзначений почесним дипломом як блогер, якого читають найбільше. Така популярність дуже тішить, оскільки Павло порушує у своїх текстах і передачах важливу проблему Криму і людей, пов'язаних з ним (що залишилися на території півострова або отримали статус тимчасових переселенців), не даючи зникнути їй з порядку денного українського суспільства.

Катерина Липа

Відомий мистецтвознавець, історик архітектури, автор кількох історичних книг і журналіст привнесла на сторінки LB.ua якісно нову глибоку дискусію. Тексти Катерини Липи зачіпають різні аспекти - історичні, культурологічні, загальнокультурні - але всі вони обов'язкові до прочитання людям, які вважають себе сучасними і освіченими.

Єгор Чечеринда

Фото: VK

Головний редактор телеканалу “Еспресо.ТБ" Єгор Чечеринда - великий друг видання. Матеріали відомого журналіста, які видавалися ще в друкованій версії "Лівого берега", зустріти можна на нашому сайті і сьогодні.

Михайлина Скорик

Фото: Tochka.net

Відомий медіа-менеджер, редактор і журналіст Михайлина Скорик у далекому 2009 очолювала відділ "Київ" газети "Лівий берег", паралельно виступаючи в ролі політичного оглядача. У 2010 році Михайлина пішла, щоб очолити новий проект, але продовжує залишатися почесним автором, який зробив вагомий внесок у розвиток проекту.

Ігор Луценко

Фото: Facebook/Рена Назарова

Народний депутат Ігор Луценко був першим редактором відділу "Економіка" "Лівого берега", поєднуючи журналістику з активною громадською діяльністю. Активність організації "Збережи старий Київ", яку він очолював, висвітлювалася на сторінках нашого видання, як і всі незаконні забудови, сутички з людьми забудовників, спроби знищення столичних пам'яток архітектури, зокрема Гостинного двору тощо. З роками теми і мотиви авторських матеріалів змінювали акценти. Але і сьогодні - будучи народним депутатом - Ігор Луценко є нашим активним автором.

Артем Шевченко

Фото: LB.ua

З переходом Артема Шевченка на посаду голови Департаменту комунікації МВС активність його - як автора LB.ua - помітно знизилася. Що закономірно. Але це не порушує нашої дружби. Також багато важливих розслідувань Артема, опублікованих на сайті раніше, не втрачають актуальності і сьогодні.

Тетяна Чорновол

Фото: Макс Требухов

До обрання народним депутатом Тетяна Чорновол займалася розслідувальною журналістикою, і навряд чи знайдеться той, хто не чув/не читав її викривальних текстів. Повних глибокої аргументації, доказової бази та інформації, яка навряд чи могла з'явитися під чиїмось іншим ім'ям.

Дмитро Литвин

Фото: Facebook/Дмитро Литвин

Аналітика колумніста Дмитра Литвина завжди злободенна. Дозволяє поглянути на проблему часом з найнезвичайнішого ракурсу. Його корисно читати якщо не для розширення світогляду, то хоча б для періодичного скидання пелени з очей.

Мирослав Маринович

Фото: The Ukrainians.сom

Український правозахисник і публіцист, політв'язень і дисидент, проректор Українського католицького університету є безумовним авторитетом української нації.

Влад Головін

Фото: Facebook

Незалежний журналіст Владислав Головін виступає на сайті експертом відразу в декількох напрямках. Періодично - як і в часи співпраці з газетою "Лівий берег" - під його ім'ям виходять економічні і фінансові нариси, також аналітика на тему релігії. Влад - засновник батьківського клубу, який пропагує відповідальне батьківство.

Олена Губар

Фото: youtube

Серед усіх зовнішніх авторів економічного відділу (а їх близько 20) Олена Губар вирізняється особливо - банківську тематику LB.ua вона висвітлює з 2012 року. Тоді вона працювала в газеті "Комерсант-Україна" (газета вже не виходить), зараз працює у проекті Finclub.net, пише для Deutsche Welle, але всі ці роки вона не забуває і про читачів LB.ua. Олена розбирається у всіх тонкощах роботи банківської системи, у неї багато інсайдерів на ринку, вона ніколи не зриває дедлайни, що важливо в роботі журналіста.

Павло Кухта

Фото: Facebook/Pavlo Kukhta

Економіст Павло Кухта був автором LB.ua з лютого 2012 року, але відколи став заступником голови Стратегічної групи радників при Кабміні (так звана група Міклоша-Бальцеровича), часу на тексти у нього не залишилося. Тепер Павло Кухта є ньюзмейкером і роздає інтерв'ю, зокрема LB.ua. Ми раді за Павла і розуміємо всю важливість його роботи, але все ж сподіваємося, що його "кабінет автора" ще буде оновлюватися.

Олег Покальчук

Соціальний психолог і один з найпопулярніших публіцистів часів незалежності Олег Покальчук. Протягом останніх трьох років Олег став особливо незамінним для нашого читача автором, оскільки покроково вчив українців існування в умовах інформаційної війни. Як не піддаватися маніпуляціям, вкидам, панічним настроям і з холодною головою продовжувати боротьбу на всіх фронтах - про це він розповідає соковитою мовою поета і з оперативністю хірурга.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram