ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група спробує розблокувати подачу води в ОРЛО

У Мінську домовилися якнайшвидше підписати спеціальний протокол.

Контактна група спробує розблокувати подачу води в ОРЛО
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

Тристороння контактна група на засіданні в середу, 7 грудня, доручила підгрупі з економічних питань організувати підписання протоколу, який дозволив би розблокувати роботу Попаснянського водоканалу на території Луганської області. Відбутися це повинно в максимально стислі терміни.

Про це повідомила у фейсбуці прес-секретар Леоніда Кучми, який представляє Україну на переговорах у Мінську.

З 1 грудня ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" знеструмило агрегати Петровської насосної станції другого підйому, яким здійснювалася подача води в "ЛНР" (в напрямку Луганська). Відключення відбулося через заборгованість КП "Попаснянський районний водоканал" за електроенергію в розмірі 124 млн грн.

Попаснянський водоканал є постачальником води для 80 тис. жителів Луганської області, які проживають на контрольованій українською владою території, і для 1,2 млн жителів окремих районів Луганської області (ОРЛО), які перебувають під бойовиками. Однак оплати за постачання води підприємство не отримує.

Загальна сума витрат водоканалу за рік становить 242 млн грн, з них 230 млн грн - за поставлену на тимчасово окуповану територію України воду.

Луганська облдержадміністрація протягом 2015-2016 років виділяла кошти на підтримку водоканалу в обсязі 74,5 млн грн, але на сьогодні коштів з обласного бюджету для компенсації підприємству витрат за спожиту електричну енергію не вистачає.

З метою врегулювання цієї ситуації в рамках домовленостей тристоронньої контактної групи в Мінську для проведення розрахунків за поставлену воду на непідконтрольну українській владі територію було створено ТОВ "Джерело нового життя". 25 серпня 2016 року між КП "Попаснянський районний водоканал" і ТОВ було укладено договір на послугу централізованого питного водопостачання, згідно з яким розрахунки повинні початися з 4 вересня цього року. Але на 1 грудня 2016 року розрахунки не були здійснені.

Луганська обладміністрація зазначала, що відновлення водопостачання можливе, тільки якщо "ЛНР" почне платити за поставлену воду в повному обсязі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram