ГоловнаСуспільствоВійна

Україна припинила подачу води до "ЛНР"

Сепаратисти не заплатили 124 млн грн. 

Україна припинила подачу води до "ЛНР"

ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" 1 грудня знеструмило агрегати Петрівської насосної станції другого підйому, якими здійснювалася подача воды до "ЛНР" (у напрямку Луганська).

Про це повідомляється на сайті Луганської обладміністрації.

Відключення відбулося через заборгованість КП "Попаснянський районний водоканал" за електроенергію в розмірі 124 млн грн.

Попаснянський водоканал є постачальником води для 80 тис. мешканців Луганської області, які проживають на контрольованій українською владою території, і для 1,2 млн мешканців тимчасово окупованих територій. Однак оплати за постачання води підприємство не отримує.

Загальна сума витрат водоканалу за рік становить 242 млн грн, з них 230 млн грн - за подану на тимчасово окуповану територію України воду.

Луганська облдержадміністрація протягом 2015-2016 років виділяла кошти на підтримку водоканалу в обсязі 74,5 млн грн, але на сьогодні коштів з обласного бюджету для компенсації підприємству витрат за спожиту електричну енергію не вистачає.

З огляду на надзвичайну ситуацію щодо забезпечення питною водою в регіоні, Міжнародний Комітет Червоного Хреста оплатив рахунки за електроенергію в розмірі 13,9 млн грн і планує оплатити залишок за листопад 2016 року.

Раніше з метою врегулювання цієї ситуації в рамках домовленостей тристоронньої контактної групи в Мінську для проведення розрахунків за подану воду на непідконтрольну українській владі територію було створено ТОВ "Джерело нового життя". 25 серпня 2016 року між КП "Попаснянський районний водоканал" і ТОВ було укладено договір на послугу централізованого питного водопостачання, згідно з яким розрахунки мали початися з 4 вересня поточного року. Але на 1 грудня 2016 року розрахунки не були здійснені.

Луганська обладміністрація зазначає, відновлення водопостачання можливе, тільки якщо "ЛНР" почне платити за воду в повному обсязі.

Нагадаємо, 23 листопада заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука заявив, що "ЛНР" відмовляється платити за постачання води, тому Україна з 1 грудня може її відключити. 1 грудня Тука повідомив, що постачання води до "ЛНР" триває з доброї волі української сторони.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram