ГоловнаСуспільствоПодії

Україна може відключити воду "ЛНР" через саботаж сепаратистів

Попаснянському водоканалу заборгували 121 млн гривень.

Україна може відключити воду "ЛНР" через саботаж сепаратистів
Фото: Макс Левин

"ЛНР" ігнорує зусилля України із забезпечення водою непідконтрольної частини Луганської області і не розраховується з водоканалом, що може спричинити відключення водопостачання жителям окупованої території з 1 грудня.

Про це написав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука у фейсбуці.

Він визнав, що забезпечення цивільного населення питною водою - обов'язок держави. За його словами, ця гуманітарна складова перебуває під постійним контролем міжнародних організацій. Міжнародні партнери України постійно надають допомогу у вирішенні цього питання: уряд Швейцарії надає хімічні реагенти і спеціальний пісок, Міжнародний Червоний Хрест оплатив обсяг води для Луганської області, щоб забезпечити закачування систем опалення на зимовий період.

"У Мінську було досягнуто домовленості про створення українського підприємства, яке буде здійснювати розрахунки за спожиту воду (адже "влада" ОРЛО постійно збирає кошти з населення за використану воду). Українська сторона здійснила ремонт водопроводів, встановила сучасні лічильники і... Повне ігнорування з боку терористів: їх представники просто перестали виходити на зв'язок, відповідати на телефонні дзвінки, не приїхали для отримання електронних ключів від лічильників", - зазначив Тука.

За його словами, "ЛНР" почала постійно зменшувати заявки на постачання води, а в населених пунктах буферної зони сепаратисти здійснюють водопостачання тільки через день протягом трьох годин, "розповідаючи населенню байки про "злочинну хунту".

"На сьогодні борг перед Попаснянським водоканалом, який здійснює водопостачання, склав лише за спожиту електроенергію 121 млн гривень!" - обурився Тука.

Він вважає, що мета сепаратистів - посіяти серед населення ненависть до України і звинувачувати Україну в "геноциді російського народу".

"Термін дії домовленості спливає 1 грудня, після чого в України не залишиться іншого виходу, як відключити водопостачання взагалі", - підсумував заступник міністра.

Нагадаємо, в середу в Мінську проходить чергове засідання Тристоронньої контактної групи. Під час переговорів будуть обговорювати і питання водопостачання окупованої території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram