ГоловнаСуспільствоЖиття

Російський суд скасував трирічний адміннагляд над сином Джемілєва

Хайсера Джемілєва повинні звільнити в п'ятницю, 25 листопада.

Російський суд скасував трирічний адміннагляд над сином Джемілєва
Фото: an-crimea.ru

Трирічний адміністративний нагляд РФ над сином лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсером установили незаконно і скасували за поданням прокуратури.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, повідомляє "Укрінформ".

"Через незалежні від мене причин я не міг брати участь у розгляді з приводу адміністративного нагляду, незаконно встановленого над моїм підзахисним. Однак, як я дізнався, апеляційною інстанцією, Астраханським обласним судом, 2 листопада це рішення було скасовано - за поданням прокуратури", - пояснив Полозов.

Тож юридичну невизначеність, про яку говорив раніше Полозов, залагоджено.

Нагадаємо, Хайсера Джемілєва затримали в травні 2013 року в Криму після того, як у своєму будинку в Бахчисараї він смертельно поранив з рушниці охоронця і друга сім'ї Февзі Едемова. Хайсер перебував в одному з СІЗО Криму, але після окупації півострова Росією був вивезений за межі півострова.

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію звільнити Джемілєва-молодшого з-під варти. Проте влада РФ проігнорувала це рішення. У червні 2015 року Краснодарський крайовий суд РФ визнав Джемілєва винним у заподіянні смерті через необережність і засудив його до 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. У вересні 2015 року Верховний суд РФ пом'якшив покарання з 5 до 3,5 років. У листопаді 2015 року Джемілєва етапували в Астраханську виправну колонію №10 для відбування покарання.

У січні 2016 року РФ відмовила в його екстрадиції в Україну.

20 листопада адвокат Марк Фейгін анонсував звільнення з в'язниці "одного з кримських заручників", а 21 листопада повідомив, що Хайсера Джемілєва звільнять 25 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram