ГоловнаСуспільствоВійна

Росія заявила про арешт ще двох "кримських диверсантів" (оновлено)

Затриманих оголосили співробітниками управління розвідки Міноборони України.

Росія заявила про арешт ще двох "кримських диверсантів" (оновлено)
Архивное фото
Фото: rg.ru

Російський суд в окупованому Криму заарештував двох українців, яких звинуватили в організації "диверсій" на об'єктах інфраструктури півострова.

Про це повідомляє РИА Новости.

Затриманих також називають співробітниками управління розвідки Міністерства оборони України.

"Затримано та заарештовано ще двох українських диверсантів. Один із них - полковник головного розвідуправління Олексій Стогній, другий - український офіцер Гліб Шаблій", - ідеться в повідомленні.

Зазначають, що обидвох чоловіків затримали та заарештували ще минулого тижня, але відомо про це стало тільки сьогодні.

"Судове засідання пройшло в закритому режимі. Обрано запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці", - йдеться в повідомленні.

Також наголошують, що нібито було встановлено їхній зв'язок із трьома раніше затриманими "диверсантами".

"Усі п'ятеро затриманих є учасниками однієї диверсійної групи, що діє в Севастополі", - заявив представник російського суду. Він також заявив, що "розвідники" працювали в Криму під прикриттям і вели спостереження за об'єктами Чорноморського флоту, а також планували диверсії на інфраструктурних об'єктах.

На запитання, чи отримував він гроші за ведення розвідувальної діяльності, Олексій Стогній на оперативному відео відповів ствердно. "Так, отримував. Неодноразово їздив до Києва. Також кошти мені передавав Дмитро Штибліков, який приїжджав з Києва. Передача коштів відбувалася в моєму магазин"і, - розповів він. Прикриттям для нього нібито служив магазин канцелярських товарів та іграшок у Севастополі.

Другий затриманий також працював під легендою підприємця. Але на камеру він розповів, що є капітаном другого рангу. "За вказівкою керівництва Головного управління розвідки Міністерства оборони України виконував розвідувальні завдання", - повідомив він.

Оновлення. У Міноборони заявили, що затримані "українські диверсанти" давно завершили службу і не є співробітниками військового відомства. Вони жили на території півострова ще до його окупації Росією, мали там сім'ї та вели бізнес.

"Немає потреби щось спеціально шукати. ФСБ просто приходить до військових комісаріатів, де зберігаються особисті справи офіцерів запасу, піднімають їх і публічно призначають українськими диверсантами. Зрозуміло, що ці люди мають якусь підготовку, але вони не є діючими військовослужбовцями, у тому числі Збройних Сил України", - заявив на брифінгу речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.

Він назвав заяви російського ФСБ черговою "серією брехливого серіалу під назвою "Куди не глянь - скрізь вони".

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ Росії заявила про затримання "українських диверсантів", які нібито готували теракти в Криму. Одним з "організаторів" у ФСБ оголосили українця, жителя Запорізької області Євгена Панова. Пізніше стали відомі імена ще двох затриманих - це виконроб з Євпаторії Андрій Захтей і Редван Сулейманов, якого затримали за три тижні до заяви ФСБ про теракти.

Після цього випадку російська влада в Криму регулярно повідомляє про затримання "українських розвідників і диверсантів". Влада України заперечує звинувачення і називає це провокацією російських спецслужб.

10 листопада ФСБ РФ заявила про затримання членів "диверсійної групи" в Севастополі. Двоє з трьох затриманих - Дмитро Штибліков і Олексій Бесарабов - експерти аналітичного центру "Номос", який працював у Севастополі до початку 2014 року. Третій затриманий - капітан другого рангу запасу Володимир Дудка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram