ГоловнаСуспільствоЖиття

Синод УПЦ МП попросив Порошенка захистити церкву від політичних спекуляцій

У слідства відсутнє розуміння внутрішнього життя Церкви, вважають в УПЦ.

Синод УПЦ МП попросив Порошенка захистити церкву від політичних спекуляцій
Фото: church.ua

Українська православна церква Московського патріархату попросила президента Петра Порошенка покласти край використанню церкви "у політичних маніпуляціях і зведенні рахунків між політичними опонентами". Останнім яскравим прикладом такої політики стало кримінальне провадження, в якому фігурують народний депутат Вадим Новинський і митрополит Олександр (Драбинко), говориться у відкритому зверненні Священного Синоду УПЦ МП до глави держави.

Синод констатує, що образи, погрози й заклики до дискримінації мільйонів парафіян УПЦ МП стали звичайним явищем, а органи влади жодного разу не дали подібним діям правової оцінки. При тому, що на це звертають увагу багато міжнародних організацій, у тому числі ОБСЄ та ООН.

"Прикрим підтвердженням проблем зі станом свободи віросповідання стало те, у який спосіб сьогодні відбувається розслідування обставин останніх років земного життя спочилого Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Попри відверте ігнорування сучасних злочинів проти релігійної свободи, Генеральна прокуратура України вдалася до пошуків можливих обставин завдання шкоди Українській Православній Церкві представниками силових структур попередньої влади. Однак, ні сам покійний Блаженніший владика, ні повноважні особи Української Православної Церкви ніколи не заявляли про наявність підстав для проведення такого розслідування. А оприлюднені матеріали розслідування вказують на відсутність у слідства розуміння внутрішнього життя Церкви", - йдеться в документі.

Найбільшої шкоди від резонансу навколо розслідування, на думку Синоду, буде завдано пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Синод заявив, що використовувати УПЦ МП як інструмент політичної боротьби абсолютно неприпустимо.

Нагадаємо, колишній президент України Віктор Янукович підозрюється у незаконному тиску на Українську православну церкву з метою усунення з посади покійного митрополита Володимира. У цій справі підозрюється також народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Новинський.

Наприкінці жовтня генеральний прокурор Юрій Луценко підтвердив, що він збирається просити Верховну Раду про зняття недоторканності з Новинського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram