ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ прокоментувала інформацію про стеження за журналістами "УП"

Спецслужба закликала "не створювати сенсацію на рівному місці".

СБУ прокоментувала інформацію про стеження за журналістами "УП"
Фото: uacrisis.org

Служба безпеки України отримувала запит від видання "Українська правда" щодо підозр журналістів, що за ними ведеться стеження, але спецслужба, відповідно до закону, не має права оприлюднювати цю інформацію.

Про це повідомив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук, інформує "112 Україна".

"Ми вже відповідали на їх запит. Постановка цього питання фактично ставить нас у глухий кут. Відповідно до закону, закон прямо забороняє нам говорити про те, здійснюються чи не здійснюються заходи негласного контролю, заходи, пов'язані з тимчасовим обмеженням прав і свобод людини. Тому прямо сказати про те, що прослуховується - не прослуховується телефон, ми не можемо", - сказав Ткачук.

За його словами, СБУ вже завершує досудове розслідування з низки проваджень щодо незаконно прослуховування з боку "фінансово-промислових груп і окремих політичних сил".

"Наша служба зараз здійснює серйозні розслідування, що пов'язані з незаконним прослуховуванням, і перевіряємо причетність фінансово-промислових груп і окремих політичних сил до незаконного прослуховування телефонів та інших засобів зв'язку. З кількох справ всі матеріали фактично задокументовані і передаються до судових інстанцій. Хочу закликати не створювати сенсацію на рівному місці", - заявив Ткачук.

Раніше журналісти видання "Українська правда" заявили, що за ними ведеться стеження. Зокрема, вони нібито отримали "звіти слідчих" щодо розмов співробітників видання, починаючи з жовтня 2015 року.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув вранці 20 липня в результаті вибуху його автомобіля в центрі Києва. Машина належала керівникові інтернет-видання "Українська правда" Олені Притулі, але її самої в автомобілі не було. Прокуратура розслідує загибель Шеремета як умисне вбивство через професійну діяльність. Також не виключають версію про дестабілізацію ситуації в центрі Києва.

20 жовтня редактор "УП" Севгіль Мусаєва передала Нацполіції конверт з доказами, що розмови Шеремета прослуховувалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram