ГоловнаСуспільствоЖиття

Через АЧС Україна може втратити галузь свинарства, - Кутовий

Міністр агрополітики закликав скерувати всі сили на вирішення цієї проблеми.

Через АЧС Україна може втратити галузь свинарства, - Кутовий
Фото: Надано авторами

Через спалахи африканської чуми свиней (АЧС) Україна може втратити галузь свинарства, тому всі сили необхідно скерувати на вирішення цієї проблеми.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий протягом екстрених зборів у Києві, передає AgroNews.

"Усі сили треба скерувати на вирішення цієї проблеми. Чекати нічого - так узагалі можемо втратити галузь свинарства", - сказав він.

В обговоренні плану дій для боротьби з АЧС також узяли участь голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, керівник Департаменту тваринництва при Мінагрополітики Микола Кваша, представники Асоціації "Свинарі України" та інших господарств.

Учасники домовилися про створення мобільних груп для ліквідації спалахів АЧС (за регіональним принципом), до складу яких увійдуть представники національної поліції і ветеринари, а також про запровадження детального протоколу дій при ліквідації спалаху, до якої будуть залучені представники різних служб. Також було погоджено використання мобільних крематоріїв для ефективної утилізації поголів'я.

Кутовий запропонував виплачувати компенсацію за втрачене поголів'я не тільки фермерам, а й підприємствам. Частка відшкодування буде залежати від рівня безпеки свинокомплексу. За його словами, зміни необхідно внести і на законодавчому рівні.

Нагадаємо, АЧС повернулася в Україну з Росії і Білорусі влітку 2015 року й відтоді перемогти її не вдається. З початку року Держслужба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів неодноразово виявляла випадки захворювання і загибелі свиней від АЧС у різних регіонах країни, в тому числі і на півдні України. На боротьбу з АЧС було виділено 44,7 млн грн. У вересні питання боротьби з АЧС було винесено на обговорення Ради нацбезпеки і оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram