ГоловнаСуспільствоЖиття

Директор інтернату, в якому використовують дитячу працю, став почесним громадянином Мукачевого

"За вагомий внесок у розвиток міста Мукачеве, підвищення його статусу і на знак великої поваги і визнання професійної і громадської діяльності"

Василь Маркулін
Фото: http://uzhgorod.in
Василь Маркулін

6 жовтня депутати Мукачівської міськради проголосували за присвоєння звання "Почесний громадянин міста" директору Мукачівського дитячого будинку-інтернату Василю Маркуліну. Про це повідомляє видання Zaholovok.

На початку вересня Мукачівський дитячий будинок-інтернат опинився в центрі конфлікту: монітори Національного превентивного механізму зафіксували, що адміністрація установи "використовує вихованців як безкоштовну робочу силу". Монітори, які приїхали без попередження, побачили, що деякі підопічні працюють на городі, сіножаті та в корівнику по 8-10 годин на добу. Про це повідомляють у звіті, опублікованому на сайті НПМ 7 вересня 2016 року.

Фото: npm.org.ua

"Монітори побачили на полі одного підопічного з інвалідністю, яким узагалі протипоказані фізичні навантаження. Монітори з'ясували, що вихованців неправомірно використовують для роботи в інших місцях: частина з них регулярно виїжджає в села Мукачівського району, де збирає фрукти, садить картоплю і виконує інші господарські роботи. Відповідна інформація з переліком видів робіт, населених пунктів і кількістю задіяних підопічних і персоналу зафіксована в журналах молодшого медичного персоналу", - повідомляють на сайті Національного превентивного механізму. У заяві моніторів-правозахисників так само сказано про те, що пенсії вихованців використовують на потреби дитбудинку, але при цьому в установі недостатньо туалетного паперу.

Фото: npm.org.ua

Після звіту Національного превентивного механізму, Мукачівська прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом експлуатації дітей, які не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання їх праці з метою отримання прибутку (ч. 2 ст. 150 КК України). Стаття передбачає позбавлення волі на термін від двох до п'яти років з позбавленням права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, тільки 1,8% дітей-сирот щорічно забезпечують житлом

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram