ГоловнаСуспільствоЖиття

Експерт РПР: сліпа дерегуляція в сфері екології не діє

Рада завтра розгляне законопроект про оцінку впливу на навколишнє середовище.

Експерт РПР: сліпа дерегуляція в сфері екології не діє
Татьяна Тевкун
Фото: Макс Требухов

Законопроект про оцінку впливу на навколишнє середовище дозволить бізнесу отримати чіткі процедури і правила.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, який було організовано спільно з Реанімаційним пакетом реформ, сказала Тетяна Тевкун, експерт групи РПР-довкілля; експерт із питань екологічної політики Інституту суспільно-економічних досліджень.

"Сліпа дерегуляція не діє, нам потрібні процедури в законі. Тому позитивним є те, що процедура повністю прописана в законі. Позитивним є також те, що бізнес відразу ж може зрозуміти, підпадає він під оцінку впливу на навколишнє середовище чи ні. Тому що в статті визначено чіткий перелік, навіть із градацією. Наприклад, ТЕЦ і ТЕС будуть підпадати, коли в них 50 МВт потужності. Це прибирає невеликі котельні й інші об'єкти. Або, наприклад, виробництво целюлози підлягатиме оцінці впливу на навколишнє середовище тільки, якщо це буде 200 тонн на добу. Тобто це велике підприємство", - сказала вона.

Тевкун наголосила, що проект виводить малий бізнес з-під потреби проводити оцінку впливу на навколишнє середовище.

Також експерт стверджує, що в законі закладається можливість конструктивного діалогу з громадськістю. Зараз місцеві жителі, побачивши зелені будівельні паркани, відразу ж незгодні з рішенням, і починається протистояння, що потенційно може зупинити будівництво і завдати інвесторові суттєвих збитків.

Законопроект дасть змогу інвестору домовитися з громадськістю ще на стадії планування.

Нагадаємо, 4 жовтня 2016 року в Верховній Раді відбудеться День довкілля. У цей день заплановано розгляд у другому читанні і можливе прийняття трьох основних законопроектів у сфері охорони навколишнього середовища: проект закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" (№2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (№3259) і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів до управління водними ресурсами за басейновим принципом" (№3603).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram