ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд визнав незаконними обмеження на вивезення речей з Криму

Рішення дає надію кримчанам на евакуацію майна.

Суд визнав незаконними обмеження на вивезення речей з Криму
Фото: investigator.org.ua

Окружний адміністративний суд Одеси 26 вересня визнав протиправними дії українського митника, який заборонив вивіз із Криму на материкову частину України особистих речей кримчанина, які не ввійшли в список дозволених постановою Кабміну від грудня 2015 року.

"Тисячі кримчан щодня почали стикатися з проблемами при переміщенні власного майна через пункти пропуску ... Прийняте судом рішення вказує на ці системні проблеми і порушення прав власності, викликані постановою №1035. Воно також дає надію багатьом громадянам, які не могли евакуювати своє майно з Криму ", - наголошується в повідомленні Української Гельсінської спілки.

Суд в постанові зіслався на норми Конституції України як норми прямої дії, зокрема, на конституційні гарантії права власності та рівності прав і обов'язків усіх громадян.

Правозахисники називають рішення суду прецедентним і сподіваються, що аналогічні позови тепер будуть задовольняти.

Нагадаємо, постанова уряду про обмеження поставок низки товарів до Криму і з Криму забороняє поставки на період окупації Криму всіх товарів, робіт і послуг, за винятком особистих речей громадян, визначених частиною першою статті 370 Митного кодексу України, які переміщуються в ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі. Також під заборону не підпадають перевезення громадянами соціально значущих продуктів харчування, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень і сумарна вага яких не перевищує 50 кілограмів на одну людину. При цьому перевозити продукти харчування дозволено не частіше разу на добу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram